Як пояснив "Сьогодні" прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко, такий законопроект розробляється Кабміном і може бути поданий в Раду на найближчій сесії, яка відкриється 7 лютого.

"Фактично мова йде про податок на розкіш, це не тільки зарплата, але і дивіденди, роялті. Так, люди мають право отримувати високі доходи і витрачати їх на предмети розкоші, але вони повинні поділитися з суспільством", - зазначив Лук'яненко.

При цьому депутат Верховної Ради від НУНС Ксенія Ляпіна переконана, що такий закон ефекту не дасть. "Олігархи отримують свої доходи через компанії в офшорах, і податки як не платили, так і не будуть платити, а зарплати переважної більшості набагато менше 100 тисяч", - зазначила вона.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь в свою чергу стверджує, що податки вдарять, як завжди, по середньому класу. "Якщо введуть податок 30% з доходу в 100 тисяч гривень на місяць, топ-менеджер стане отримувати 99,999 гривень, а власник фірми може, наприклад, купити собі нову машину не з власних доходів, а оформити її на своє підприємство. У підсумку бюджету дістанеться мізер", - додав він.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко вважає, що введення податку на розкіш буде мати велике моральне значення.