"Зі мною не часто таке буває, та я зазнав шоку. Коли прочитав реакцію нашого МЗС на прийняту Сенатом резолюцію щодо України. Якась "громиківщина"! Судячи з усього, як і колишній радянський міністр закордонних справ, пан Грищенко вже може заслуговувати на прізвисько "містер Ноу", – написав міністр на своїй сторінці у Facebook.

Глава МНС відзначає, що останнім часом у взаєминах України із зовнішнім світом "ноу" стало явно домінувати.

"Клерки з Михайлівської явно підмінили своїм чиновницьким інтересом (щоб на посадах подовше лишатися) таку тонку матерію, як дипломатія. На думку чиновників від дипломатичної служби, їхня агресивність у заявах, та ще й Вашингтону(!), компенсує їхню нездатність відвернути небажані сценарії. Однак принцип "напад - краща оборона" можуть собі дозволити застосовувати істеричні жінки на кухонних сварках із своїми чоловіками, але зовсім не МЗС 46-мільйонної держави в центрі Європи у взаєминах із США. Чим вища точка кипіння у заявах, тим швидше падіння до точки замерзання у двосторонніх відносинах. Аналогії з "холодною війною" в дипломатії тут, на жаль, доречні. Тільки от Україна – то явно не адекватний спаринг-партнер. І таке протистояння їй зовсім ні до чого – і часи не ті, і люди в нас зовсім не хочуть, щоб їхня держава сприймалася світом як дикунська територія, що не здатна реагувати на очевидні речі", – продовжує свою думку Віктор Балога.

За його словами, його увагу звернула та обставина, що "від сварливої реакції нашого МЗС суть питання не міняється". Він гадає, що так як Резолюція Сенату ухвалена, то це об'єктивна реальність, "що б там не говорили у відомстві пана Грищенка" й замість того, щоб вправлятися в аналізі сенатських процедур, на його думку, потрібно зосередитися на тому, аби запобігти "перетворенню рекомендацій в практичні кроки стосовно Києва".

"Саме тут МЗС має показати свій професіоналізм. І не лобову атаку, а делікатність, філігранність переговірної роботи. Адже ще трохи – і Україна з оцим "ноу" зайде на міжнародній арені в усі можливі глухі кути", – підсумував міністр.

Нагадаємо, вчора, 22 вересня, народний депутат від БЮТ-"Батьківщина" Остап Семерак повідомив, що США ухвалив резолюцію по Україні, а відтак, став офіційно на гуманітарну позицію в оцінках дій Президента Януковича, висловився проти згортання демократії та встановлення диктатури в Україні.

В Українському МЗС вважають недоцільним коментувати резолюцію, прийняту сенатом США, "враховуючи спосіб, у який відбувся її розгляд, і декларативний, не обов'язковий характер документа".