"Якщо Янукович віддасть ГТС і газосховища росіянам (а він про це дуже прозоро натякнув у "Діалозі з країною") – Shell і Chevron можуть піти з України, так і не почавши працювати", - написав Віктор Балога на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

За його словами, для продажу сланцевого газу потрібен доступ до труби і тут "ніхто не повірить, що Росія не буде ставити палки в колеса своїм головним конкурентам".

"Shell і Chevron на українському ринку – насправді більша загроза для Москви, ніж ядерна бомба. Монолітність Російської Федерації тримається на міфах і грошах "Газпрому". А це, у свою чергу, євро і долари європейських споживачів, а не дерев’яні рублі", - додав нардеп.

"Вони прекрасно розуміють – не буде європейського споживача, значить не буде закривання очей на авторитаризм Путіна, не буде пенсій для Південної Осетії та Придністров’я і на 90% дотаційного бюджету Чечні", - вважає Балога.

Політик сумнівається, що хтось буде думати про енергетичну незалежність держави, коли на кону схема на кілька десятків мільярдів доларів.

"І все, що вимагається від президента – просто дати гарантію, що сланцевий газ і шельф Чорного моря буде розробляти хто завгодно, тільки не Shell і Chevron", - підсумував Балога.

До слова, Chevron, компанія-переможець конкурсу на розвідку та освоєння Олеського родовища на заході України, не може отримати згоди влади Львівської та Івано-Франківської областей на розробку.