Про це пише видання "Коммерсант-Україна".

Відзначимо, 3-7 числа кожного місяця "Нафтогаз" купував 0,5-1 мільярда доларів на міжбанку, в основному у НБУ, для оплати російського газу. Частина цієї суми компанія викуповувала за рахунок кредитів. Джерело ж в Мінпаливенерго заявило, що ініціатором переходу на рублеві розрахунки був "Газпром", а НАК погодилась, оскільки планує заощадити частину витрат.

Крім того видання повідомляє, що "Нафтогаз" пропонував оплачувати періодично: то в доларах - у моменти девальвації рубля, то в рублях, але "Газпром" наполіг на російській валюті, розповів співрозмовник. Але невідомо, чи буде "Газпром" оплачувати в рублях транзит газу по території України.

"Є бажання Росії зробити з рубля розрахункову валюту, але поки це складно через недостатню конвертованості цієї валюти", - зазначив директор казначейства "Ерсте Банку" Роман Бондар.

Однак запуск рублевих розрахунків незабаром змінить структуру міжнародних резервів Нацбанку, в яких з'явиться російська валюта. "Після того як обсяг міжнародних розрахунків в рублях збільшиться, Нацбанку буде сенс тримати частину резервів у рублях, але статус цієї валюти ще під питанням", - пояснив Бондар.

Як повідомлялось, Україна буде проводити з Росією розрахунки за газ у російських рублях. Про це 26 жовтня глава НБУ Сергій Арбузов домовився з в. о. міністра фінансів РФ Антоном Сілуановим, керівництвом центробанку РФ і ВАТ "Газпром".