Кредит від МВФ

Як відомо, Рада директорів буде засідати 11-го березня, економіст вважає, що ескалація буде. Зараз все здійснюється для того, щоб підірвати довіру представників МВФ до України.

Оскільки ж є попереднє позитивне рішення місії МВФ і ми розуміємо, і місія, і фонд — ці кошти критично важливі для України, все ж рішення буде прийнято позитивно,
— каже Ярослав Жаліло.

За словами фахівця, якщо не станеться чогось екстраординарного то МВФ не поміняє своєї думки і дасть позитивне рішення.

Він зазначив, що якщо Україна не отримає кредит від МВФ, то найбільшою проблемою буде — чим розраховуватись по зовнішніх зобов’язаннях.

В нас ще є й критичний імпорт, резервів абсолютно недостатньо, обнуляти їх неможливо навіть технічного, адже не всі мають абсолютну ліквідну форму.

Якшо МВФ не надасть кредит

Тоді єдина альтернатива – оголошення дефолту. Відповідно – різке погіршення практично нульового іміджу України на міжнародній фінансовій арені, а також — суттєві дестабілізації в середині країни,
— говорить президент центру Антикризових досліджень.

Другий наслідок вельми негативний – якщо Україна не справиться з заборгованістю, то будуть проблеми з затриманням енергоресурсів, проблема з затриманням надходження критичного імпорту.

Економіст додав, що Міжнародний валютний фонд усвідомлює критичність цих коштів для України.

"Багато залежатиме від нас, наскільки буде продемонстрований поступ, проведення реформ", — каже Жаліло.

На що піде кредит МВФ

За словами фахіця, частково кредит від МВФ має бути спрямована на зміни, наголос на імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

"Першочергово потребуж вливання допомоги декілька напрямків – реформування правової системи, зокрема судової, питання пов'язані з підтримкою підприємництва, адаптація аграрного сектору, питання енергетичної безпеки та енергозбереження", — розповідає президент центру Антикризових досліджень.

Треба розуміти, що поряд з позитивним чинником на курс гривні діє багато негативних чиників, а саме війна,
— каже він.

Зрозуміло, що різниця цін дає певний інформаційний вплив на свідомість громадян. Але готівковий ринок сягає десь 5-7 % загального обороту порівняно з міжбанком. Реальної погоди на курс гривні це не зробить.

Нагадаємо, 12 лютого уряд погодив 4-річну програму співробітництва з Міжнародним валютним фондом. Кредитор виділить Україні 17,5 млрд доларів.