Про це під час погоджувальної ради заявив голова фракції Об'єднання "Самопоміч" Олег Березюк.

"Фракція "Самопомочі" неодноразово звертала увагу на кризу регіональних влад. Минулого тижня ми мали парад "смітникових протестів" – у низці міст на Сході та Заході країни міські громади викидали мерів у смітники. Ще у кількох випадках міські ради провокували громади на протест, провалюючи голосування за визнання Російської Федерації агресором. Як бачимо, сьогодні ми маємо шалений дисбаланс між бажаннями людей та реальною владою, яка є на місцях", – констатує депутат.

Тому Березюк наполягає на створенні депутатської спецкомісії, яка б розробила зміни до Конституції, що забезпечать реальний розвиток місцевого самоврядування та децентралізацію в країні.

Ми не розуміємо, чому досі не створено ні відповідної комісії у парламенті, ні робочої групи при президентові України, – зазначив він.

Небажання працювати над змінами до Конституції, за словами парламентаря, також гальмує процес розгляду виборчого законодавства. А до місцевих виборів лишається не так багато часу. Тому фракція "Самопоміч" вкотре наполягає на створенні спецкомісії.

Крім того, голова фракції звернув увагу на проблеми фінансування малих міст із держбюджету.

"Складається враження, що хтось свідомо блокує процес децентралізації. Наприклад, із бюджету зникло одне речення, яке мало забезпечити стабільне фінансування селищ, сіл та малих міст. Тому ми звернулися до прем'єр-міністра з вимогою Асоціації міст забезпечити за рахунок міжбюджетних трансферів з районних бюджетів фінансування в обсягах не менших, ніж 2014 року", – наголосив Березюк.

Нагадаємо, у “Самопомочі” наполягають на створені Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України.