"Зокрема, йдеться про олію, сіль, кукурудзу, кондитерські вироби, шрот. Будь-які пропозиції Держветфітослужби вирішити цю ситуацію до 12 березня були відхилені", - сказав глава Держветфітослужби Іван Бісюк.

Натомість, Білорусь, як член Митного союзу, повідомила Україну про те, що буде просити підтримки в Росії і Казахстану щодо можливої заборони на імпорт української продукції.

Протягом останніх півтора року діяла спрощена система ввезення білоруської молочної продукції на територію України. Однак з жовтня минулого року українська ветеринарна служба почала реєструвати збільшення кількості антибіотиків у готовій молочній продукції з Білорусі.

Бісюк запевнив, що саме у зв'язку з масовістю виявлення антибіотиків, було прийнято рішення про тимчасову заборону ввезення білоруських молочних продуктів на територію України.

"Що ж до м'ясної продукції, яка теж опинилася під забороною через заходи щодо недопущення збудника африканської чуми свиней на територію України, представники Білорусі висловили готовність якнайшвидше надати відповідні документи та дозволи на інспектування поголів'я свиней фахівцями з України. На сьогодні україно-білоруська співпраця потребує конструктивного діалогу, а не ультимативних формулювань", - додав Бісюк.

Прем'єр Микола Азаров також запевнив: заборона на ввезення білоруської продукції тимчасова.

"Не треба робити з цього якусь сенсацію. Це звичайний процес, коли кожна зі сторін думає про необхідність захищати своїх людей від можливості, там, скажімо, проникнення якихось захворювань на територію країни. Тут краще перестрахуватися, ніж недострахуватися", - заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Нагадаємо, 1 березня Держветфітослужба України тимчасово припинила ввезення на територію країни молока та молочних продуктів із Білорусі, а також свиней.