За її словами, проект "Захист патріотів" був заснований ще в травні цього року. Діаспора хотіла допомогти гуманітарною допомогою військовослужбовцям. Завдяки військовим стало відомо, що на фронті не вистачає індивідуальних аптечок.

Ми зрозуміли, що важливим є і навчання того, як надавати першу допомогу під час бойових дій, тактична медицина, яка дуже відрізняється від цивільної. Тоді ми запросили в Україну натівських спецалістів-інструкторів, які навчили і військовослужбовців, і нових інструкторів, – розповіла Супрун.

Щоб ідеально навчитись користуватись такою аптечкою, як вона повідомила, потрібно 2 дні. В перший день – більше теорії та практики, а в другий день – симуляція бойових дій.

Проблема з митницею полягала в тому, що митникам потрібен був наказ від Міністерства соцполітики, що це є гуманітарна допомога...І з допомогою митників і Яценюка вони спростили цю систему, і зараз потрібно лише чотири документи, за один день можна розмитнювати гуманітарні вантажі, – повідомила волонтер.

Щодо відсутності в Україні тактичної медицини Супрун сказала:

Українське військо після Другої світової війни не змінилось...Зараз в світі є великий досвід від країн НАТО, від американців, від канадців...Немає чого починати з нуля, найкращий спосіб – взяти знання у світі і пристосовувати для українців...В Україні 80 % вмирають від кровотечі, важливо, щоб були хороші джгути.

Далі – дивіться у відеосюжеті.