Саме ця культура є відмінною сировиною для виробництва етанолу - одного з ключових видів біопалива.
Найбільші обсяги біоетанолу продукують в Сполучених Штатах. Причому плани в американців амбітні - до 2012 року вони планують подвоїти обсяги виробництва.
30 мільярдів літрів етанолу на рік - саме стільки повинні приносити кукурудзяні поля. Американці роблять ставку на етанол недаремно. Це один з небагатьох видів палива, який не шкодить екосистемі.

Біоетанол ніяк не впливає на стан атмосфери

Біоетанол виділяє стільки ж парникових газів, скільки поглинає рослинна сировина для його виробництва. Тобто він має нульовий баланс і ніяк не впливає на стан атмосфери. Лише в Штатах завдяки застосуванню етанолу викиди парникових газів знизилися в середньому на 8 - 10 мільйонів тонн на рік.
Такі гіганти автопрому як Ford та Saab розробили моделі, обладнані етаноловими двигунами. Скажімо, в Бразилії у 2007 році на етанолі їздили 15% автомобілів, а у 2015 році, за прогнозами, їх буде вже 70%.
Збільшується і кількість заводів з виробництва біоетанолу. Головним способом його отримання є спиртове бродіння під дією дріжджових ферментів та бактерій. Внаслідок реакції хіміки отримують п’ятнадцятивідсотковий розчин. Далі його дистилюють, аби збільшити концентрацію.

Етанол добувають з пшениці, цукрової тростини, рапсової та пальмової олії

Окрім кукурудзи, етанол добувають з пшениці, цукрової тростини, рапсової та пальмової олій. Втім переробка зернових культур не завжди вигідна, адже зумовлює цінове зростання на харчових ринках. В умовах продовольчої кризи чого-чого, а цього людству точно не потрібно.
До того ж у тропічних широтах, аби висаджувати пальми та рапс вирубують і випалюють ліси. Найбільше така практика поширена в Індонезії. Втім влада країни обіцяє незабаром заборонити її.