Загострення ситуації виявилось настільки обтяжливим, що постало питання існування єврозони як такої.

Про надскладну ситуацію свідчать оцінки найбільш впливових країн валютного об'єднання. Зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала: "Охоплена борговою кризою Європа переживає найважчий період з часів Другої світової війни і повинна згуртуватися". У свою чергу через проблеми в грецькій економіці, Президент Франції Ніколя Саркозі заявив: "Включення Греції в Єврозону десять років назад було помилкою".

Знакові події 2011 року:

3 травня 2011. Міжнародний валютний фонд і Європейський Союз ухвалили рішення про виділення Греції міжнародного кредиту на суму 110 мільярдів євро. Це стало відповіддю на погіршення ситуації в країні, яка потерпає від рекордно великого державного боргу (понад 146% ВВП) і збільшення дефіциту держбюджету.

2 серпня 2011. Рішення про збільшення верхньої межі державного боргу США чекав весь фінансовий світ. Біржі, очікуючи новин з-за океану, слідкували за голосуванням Палати представників і Сенату Сполучених Штатів. У результаті, найвищий законодавчий орган країни ухвалив рішення про підвищення ліміту держборгу США. Відтак, ліміт держборгу у 14,3 трильйона доларів у два прийоми буде підвищено до 2,4 трильйона доларів, майже на цю ж суму (приблизно на 2,1 трильйона доларів) протягом 10 років буде скорочено держвитрати.

4 серпня 2011. Аналітики агентства Bloomberg опублікували статтю, де вказують на великі проблеми двох великих економік ЄС - Іспанії та Італії. Зокрема, дохідність по облігаціях цих країн підскочила до рекордного з 1999 року рівня. Так, доходи італійських облігацій підвищились до 6,26%, а іспанські - 6,46%. При цьому, експерти не виключають можливого "грецького" сценарію, адже вирогідність дефолту Італії складає у найближчі п'ять років 27%, Іспанії - 30%.

6 серпня 2011. Уперше в історії міжнародне агентство Standard & Poor's понизило кредитний рейтинг США до рівня "АА+". На думку аналітиків агентства, причина снижения рейтинга полягає в небезпеці зростання дефіцита бюджету країни. На їхню думку, ефективність американської фінансової політики дещо зменшилась.

28 серпня 2011. Ціна золота підвищилась вперше до історичного максимуму - 1900 доларів за тройську унцію. Така тенденція пов'язана з тим, що інвестори намагаються зберегти свої фінанси від можливого знецінення долара, євро і падіння котирувань акцій.

22 вересня 2011. Обвал на світових біржах. Зокрема, найбільше падіння зафіксовано на російських торгових майданчиках. За один день котирування РТС впали на 8,66%, а на ММВБ - 7,82%. Акції найбільших російських компаній втратили в ціні понад 17%. Основна причина обвалу бірж - зниження цін на нафту.

4 жовтня 2011. У Європі на межі банкрутства опинився бельгійсько-французький банк Dexia. Ситуація загострилась після того, як агентство Moody’s заявило, що Dexia опинився перед величезними проблемами із ліквідністю і не може продовжувати капіталізацію на міжнародних ринках. На порятунок фінустанови були залучені уряди Франції та Бельгії, які пообіцяли зберегти банк на плаву.

6 жовтня 2011. Банк Англії виділив додаткові 75 мільярдів фунтів на стимулювання економіки країни. Таким чином, британський центробанк відновив програму "Кількісного пом'якшення", що передбачає викуп активів для захисту економіки Великобританії від боргової кризи.

14 жовтня 2011. Standard & Poor's знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Іспанії на один щабель - з "AA" до "AA-". Своє рішення в S&P пояснюють як макро-, так і мікроекономічними причинами. При цьому, 19 жовтня Moody's також знизило суверенний кредитний рейтинг Іспанії з "Aa2" до "A1", прогноз по рейтингу - "негативний".

15 жовтня 2011. "Велика двадцятка" написала план порятунку світової економіки. Міністри фінансів і глави центробанків домовилися підтримати збільшення капіталів найбільших банків світу. Документ передбачає створення з 2016 р. додаткового капітального буфера, що коливатиметься від 1% до 2,5% від обсягу банківських активів, понад мінімуму в 7%, затвердженого в 2010 році для всіх банків.

27 жовтня 2011. Глави країн ЄС під час саміту ЄС у Брюсселі досягли згоди з приватними кредиторами Греції про 50% скорочення її боргу. Угода дозволить списати близько 100 мільярдів євро. Крім цього, стабілізаційний фонд ЄС (EFSF) буде збільшено приблизно до трильйона євро. Кошти залучать із зовнішніх джерел.

11 листопада 2011 італійський парламент ухвалив програму державної економії. План включає пакет ключових економічних реформ, спрямованих на запобігання банкрутства Італії, в тому числі пропозиції з продажу державних активів і лібералізації послуг. Після затвердження програми уряд Сільвіо Берлусконі пішов у відставу. Новим прем'єр-міністром країни став Маріо Монті, котрий заявив, що необхідно переконати кредиторів Італії в тому, що країна зможе подолати усі фінансові негаразди.. Перед цим агентства Fitch, Standard & Poor's знизили рейтинги країни і низки банків.

13 листопада 2011 у Греції з'явився новий уряд. На нового прем’єра - Лукаса Пападімоса - покладають великі надії, адже він колишній керівник Національного банку Греції та віце-президент Європейського центрального банку. Наразі нова влада країни бореться за новий транш від МВФ і ЄС, що може врятувати Грецію від оголошення дефолту вже наприкінці цього року.

19 листопада 2011. Міжнародні рейтингові агентства попередили владу Франції про зниження рейтингів. Так, у річному звіті Moody's, присвяченому французькій економіці, йдеться про те, що це може статися, якщо уряд країни не досягне успіху в проведенні фінансових та економічних реформ. Крім того Standard & Poor’s заявило, що суверенний рейтинг Франції може бути знижений у випадку, якщо ситуація в економіці буде розвиватися за несприятливим сценарієм.

30 листопада 2011. Агентство Standard and Poor's знизило рейтинг 15 найбільших банків США та Євросоюзу. Показники американських Bank of America, Goldman Sachs і Citigroup знижені з "А" до "А–". В Європі постраждали британські банки: рейтинги HSBC і Barclays знижені з "А+" до "А".

1 грудня 2011. Рада Євросоюзу затвердила бюджет на 2012 рік. Витратна частина складе 129 мільярдів євро, на 2% більше, ніж у поточному році. Основний фінансовий документ врівноважує жорсткі обмеження та фінансування заходів стимулювання економічного зростання.

9 грудня 2011. Європейський центробанк знизив облікову ставку на 0,25%. Відтепер вона становитиме 1% - це рекордно низьке значення показника.

9 грудня 2011. Швеція надовго відклала введення євро. Боргова криза в країнах валютного союзу справила на шведів вкрай неприємне враження, заявив міністр фінансів країни Андерс Борг. При цьому чиновник зазначив, що він не є євроскептиком і допускає вхід Швеції до союзу у віддаленій перспективі.

12 грудня 2011. У Євросоюзі почав діяти новий акт стабільності. "Цей пакет дає нам стільки інструментів, скільки необхідно, щоб гарантувати бюджетну дисципліну і стабілізацію європейської економіки, щоб запобігти новій кризі", — заявив заступник голови Єврокомісії Оллі Рен.

15 грудня 2011. МВФ виділить Ірландії 3,9 мільярда євро. Кошти будуть надані у межах схваленого європейськими партнерами країни пакету фінансової допомоги. А 6 грудня МВФ погодився надати Греції транш у розмірі 2,2 мільярда євро.

16 грудня 2011. Fitch знизило рейтинги шести найбільших банків світу. Так, нижчі рейтинги присвоїли американським фінустановам - Bank of America та Goldman Sachs, французькому BNP Paribas, німецькому Deutsche Bank, британському Barclays та швейцарському Credit Suisse.

19 грудня 2011. Польща, а з часом і Норвегія погодились виділити МВФ кредит на шість і сім мільярдів євро відповідно.

19 грудня 2011. Іспанія ухвалила бюджет на 2012 рік, який значно скорочує державні видатки та рівень інфляції, зокрема, на 16,5 мільярда євро. За словами прем'єр-міністра країни Маріано Рахоя, до 2012 року дефіцит бюджету Іспанії має скоротитися до 4,4% ВВП, а до 2013-го - до трьох відсотків.

20 грудня 2011. Португалія отримає майже три мільярди євро від МВФ. Наразі країна має отримати від МВФ з урахуванням третього траншу 13,6 мільярда євро.

21 грудня 2011. Європейський центральний банк на аукціоні надав банкам ЄС трирічні кредити на загальну суму 489 мільярдів євро. В аукціоні взяли участь 523 кредитні установи. Кредити надаються по ставці, рівній поточній базовій ставці ЄЦБ - 1% річних.

21 грудня 2011. Парламент Франції остаточно схвалив урядовий бюджет на 2012 рік. До бюджету включені раніше схвалені заходи жорсткої економії, які повинні дозволити скоротити його дефіцит до 4,5% ВВП в 2012 році.

22 грудня 2011. Агентство Standard & Poor's знизило як довгостроковий, так і короткостроковий суверенні рейтинги Угорщини з рівня "BBB-/A-3" до "BB+/B".

23 грудня 2011. Агентство Moody's знизило суверенний рейтинг Словенії в національній та іноземній валюті з "Аа3" до "А1", прогноз - "негативний".

30 грудня 2011. Економіка Бельгії увійшла у стадію рецесії. Про це заявив глава Нацбанку країни Люк Коен. Він вважає, що динаміка ВВП Бельгії, який у третьому кварталі знизився на 0,1%, набуде від’ємного значення у четвертому кварталі цьогоріч та в перші три місяці 2012 року.