айданівці" спробували захопити ресторан, — МВС

Проте на думку багатьох, сучасний Майдан себе повністю дискредитував і має, як мінімум, переформатуватись. Зараз в центрі Києва постійно проживають декілька сотень людей, левова частка яких не мають відношення до революції гідності. Про це вже не одноразово говорили люди, які були авторитетами Майдану.

І справді. За минулий тиждень сталось кілька подій, які вкотре дискредитували "мешканців" теперішнього Майдану. Вечір понеділка, центр Києва. Кількадесят осіб в камуфляжі лежать обличчям до асфальту. Як виявилось, озброєні невідомі особи з Майдану вирішили захопити ресторан на бульварі Шевченка. За даними МВС, на допомогу власникам закладу прибули бійці батальйону "Київ-1", які нейтралізували нападників. Під час допиту затримані зізнаються, що їм обіцяли винагороду.

В четвер комунальники прийшли на Майдан розбирати барикади

Для багатьох залишається загадкою, чому "мешканці" Майдану не погоджуються відправлятись в зону АТО. Днями на головній площі столиці з'явився намет, у якому планували записувати добровольців на фронт. Проте охочих поповнити сили АТО виявилось небагато — троє.

Вже у четвер українці спостерігали за "майданівським" дежа-вю: палаючі шини, "коктейлі Молотова" і навіть гранати. Комунальники прийшли розбирати центр міста від сміття, на які перетворились старі барикади.

По лінії "101" був виклик, що на Майдані пожежа. Ми приїхали гасити, в нас полетіло каміння, ми відступили. На даний час не можемо приступити до гасіння, тому що не дають сторонні особи приступити,
— каже заступник керівника управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Києві Валерій Борис.

Батальйон "Київ-1" — частково сформований з добровольців, які ще півроку тому теж були майданівцями. Цього разу їм доводиться захищати пожежників та комунальників від тих, хто просто мешкає на Майдані.

"Замість того, щоб їхати на Схід, хлопці з батальйонів лежать в лікарнях", — розповідає заступник міністра внутрішніх справ України Микола Величкович.

"Жителі" Майдану захопили комунальну техніку

Тим часом, комунальна техніка переходить до місцевої "братії". У них в руках — "коктейлі Молотова".

Те, що колись було барикадами, нині стало сміттям. Частина наметів, де жили справжні майданівці, перетворились на точки збору непотребу та речей незрозумілого походження. Під час спроби прибрати намети добровольці знайшли в них зброю та золоті прикраси.

Походження останнього ілюструє ось це відео, на якому з жінки, яка втратила свідомість на Майдані, привселюдно зняли ланцюжок. При цьому жоден зі свідків інциденту не зупинив жінку в масці, яка спокійно пішла з награбованим.

Про те, що на Майдані є зброя, — відомо давно. Та чи вся вона легальна — питання.

Колишні майданівці засуджують теперішніх "мешканців" Майдану

У пересічних людей, які ще півроку тому носили на Майдан чай, допомагали розбирати бруківку чи просто спостерігали за подіями на ньому, думки різняться: одні вважають — треба Майдан прибрати і не топтатись по пам’яті, інші хотіли б бачити Майдан трансформованим — компактним та взірцевим. Та всі переконані — у тому вигляді, яким Майдан є нині, він не має бути.

Не потрібно тут стояти. Ми в будь-який момент можемо прийти, як і раніше,
— каже Світлана, яка працює поряд з Майданом.

Жертвами сутичок стали четверо міліціонерів

Під час сутичок на Майдані постраждало кількадесят правоохоронців. Міліція порушила низку справ проти людей, які кидали у співробітників міліції бруківку і "коктейлі Молотова".

"Четверо правоохоронців перебувають у важкому стані", — повідомив начальник управління МВС в місті Києві Олександр Терещук.

Голова КМДА Віталій Кличко у п’ятницю пішов особисто спілкуватись з тими, хто живе на Майдані. Наступний прихід комунальників вже не зустрічали так гостро. Частину барикад вдалось прибрати до кінця дня.

На Хрещатику відновлено рух автомобілів

В суботу зранку Хрещатик вже прибирали і самі кияни. За кілька годин розібрали більшість барикад і наметів. Барикаду на Інститутській, де загинули герої "Небесної сотні", не чіпали.

Я вважаю, що для тих людей, які до цих пір тут залишилися за ідею, для них потрібно організувати окреме місце,
— сказав харків'янин Кирило.

Місце революції, що стало символом очищення країни, очистили. Вперше за довгий час на Хрещатику та прилеглих вулицях було відновлено рух автомобілів.