Відповідний лист український урядовець надіслав у секретаріат Енергоспільноти, - повідомляє “Інтерфакс-Україна”. Від переговорів Росії та Євросоюзу щодо енергоринку Україна самоусунулася давно, нагадує експерт Юрій Корольчук. Мовляв, Президент поставив не те завдання.

“Він поставив перед собою тактичну ціль - добитися знижки. Ну, різними методами. Росія ж вона ставить стратегічну ціль - їх цікавить ринок європейських споживачів, тобто більше постачати газу на європейський ринок, і цікавить також, щоб Європейський союз вкладав кошти у родовища Росії, у Росії цих коштів просто немає”, - каже експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Немає у російського “Газпрому” і можливості самотужки реалізовувати Південний потік, - переконує експерт Михайло Гончар. За його словами, аби проект запрацював на анонсовану повну потужність, у понад 60 мільярдів кубометрів газу, Росія ще має збудувати майже 2,5 тисячі кілометрів трубопроводів на своїй території.

“Щоб прокласти 900-кілометрову гілку низки підводних газопроводів - це потребує і грошей, і часу, і неабияких зусиль, і технологічних можливостей, яких у “Газпрому” просто нема. Якщо собі на хвилинку уявити, що італійці виходять з проекту - це автоматично означає крах цього проекту”, - каже директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

Зазначимо, будівництво Південного потоку Росія планує розпочати у грудні 2012-го року. На повну потужність газопровід зможе працювати через 10 років. Експерти ж називають проект швидше політичним, аніж економічним. У Москві вже заявили, що з його реалізацією транзитна вартість України дорівнюватиме нулю.