Очікується, що захисний купол допоможе зібрати 85 % чорного золота, яке ось вже більше двох тижнів безконтрольно витікає на поверхню. Проте влада США попереджає - негайної стабілізації ситуації чекати не варто, адже British Petroleum не має досвіду встановлення подібних конструкцій на такій глибині.

Мері Ландрі (представник Берегової охорони США): “Це не є вирішення проблеми, нафта перестане витікати лише тоді, коли свердловину повністю забетонують. Скільки на це знадобиться часу, ми не знаємо, проте це не станеться вже і зараз”.

Даг Саттлз (керівник рятувальних робіт ВР): “Ми дійсно не маємо досвіду подібних робіт тому не виключаємо, що можуть виникнути значні труднощі, але ми намагаємося зробити все якнайкраще”.

За підрахунками експертів, внаслідок аварії в океан потрапило більше 11 мільйонів літрів сирої нафти. Наразі точна причина аварії невідома, проте існує декілька версій. За однією з них, вибух та подальшу пожежу на буровій платформі могла спричинити велетенська бульбашка метану, яка утворилася у свердловині.

Нагадаємо, жертвами аварії на буровій платформі Deepwater Horizon стали 11 людей. Велетенська нафтова пляма за декілька днів досягла узбережжя США та спричинила масштабну екологічну катастрофу.

Збитки від "Нафтового чорнобиля" становлять щонайменше 14 мільярдів доларів США. Незважаючи на зусилля американської національної гвардії та екологічних служб, ситуація продовжує залишатися катастрофічною.