“Зараз БТІ і виготовляє документи, і реєструє. З 1 січня вони не будуть реєструвати. Вони зроблять свою роботу, а чоловік це візьме, і в державному органі юстиції зареєструє”,- каже міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк.

“До нотаріуса після 1 січня Ви повинні принести правоустановчі документи. Прийти із документами, що підтверджують технічну характеристику даного об’єкту, що стосується витягу, то витяг з 1 січня буде вже не потрібеним”, - сказав начальник Державної реєстраційної служби України Леонід Єфіменко.

Та як оформити майнові договори після 15 грудня - питання відкрите. Необхідні документи за ще чинним законом БТІ не видає.

“З 15 грудня витяги про державну реєстрацію, тобто документи, які потрібні для відчуження майна, дарування, купівлі-продажу - ці документи готуються по закону два тижні, тобто людина, яка подала документи до 15 грудня, вона їх отримає”, - сказав заступник начальника БТІ м. Києва Дмитро Мартиш.

Новостворений "УкрДержРеєстр" може й не запрацювати, прогнозують експерти з питань нерухомості. Відтак, обвал на ринку не виключений.

Експерти додають, нова структура мало чим відрізнятиметься від старої. Адже більшість працівників БТІ, яких скоротять, перейдуть працювати до "УкрДержРеєстру".

Разом з тим, в "УкрДержРеєстрі" звітують, на сьогодні вже створили майже 600 реєстраційних служб. Розміщуватимуться вони в будівлі тих самих БТІ.