Втім, демонстрація пройшла доволі мирно. Постраждав лише прапор Євросоюзу, його зірвали з будівлі податкового відомства. Учасники мітингу переконані: вище керівництво країни грубо порушило конституцію і повинно відповісти за це перед законом.

"Сьогодні Ядранка Косор та Іво Йосипович поставили себе поза законом. Бо їхні підписи фактично поставили під загрозу конституцію республіки Хорватія. А це означає, що ми будемо вимагати відкликати підписи", - каже активіст Натко Ковачевіч.

Натомість інші мешканці Загреба цілком задоволені такою ситуацією. Вони переконані: вступ до ЄС - рух вперед, до кращого життя.

"Мій тато працював у Німеччині і він завжди шкодував, що повернувся назад, тож, чому я повинен боятися німців. Ми ж прямуємо на захід, там ж вищі стандарти життя, чому б ні?" - вважає фермер Марко Базіч.

Рішення про приєднання Хорватії до ЄС ухвалили лідери євроспільноти на саміті у Брюсселі. Історичний документ підписали прем’єр-міністр країни Ядранка Косор та президент Іво Йосипович. 28-им членом Євросоюзу Хорватія стане 1 липня 2013 року.