Обговорюють питання бойкотування матчів ЄВРО-2012 на українських стадіонах у Великобританії, Нідерландах та Італії. Остаточно вирішили бойкотувати урядовці Швеції, Бельгії та Австрії.

«Ігри Чемпіонату Європи з футболу не відвідає жоден член уряду. Це є проявом або ознакою солідарності з Юлією Тимошенко і в дужках значить — перебіг судового процесу, умови увязнення і відсутність доступу до належного обслуговування або до належного медичного лікування».
— рішення Австрійського Федерального Уряду від 2 травня


Єврокомісари-бойкотери
Жоден з 27 єврокомісарів не буде присутній на трибунах українських стадіонів під час ЄВРО-2012. У такий спосіб вони підтримали позицію президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу.

У Міністерстві зовнішніх справ України реакцію на політичний бойкот спортивної події довго не могли сформулювати. Зрештою, наприкінці тижня українські дипломати європейських політиків засудили.

«Ми вважаємо, це деструктивним — змішувати спортивні події, бойкотувати ЄВРО-2012 і змішувати це питання з політикою. Це зовсім різні речі, які не сприятимуть ані розвитку України, ані розвитку міждержавних відносин, ані успішному проведенню єврочемпіонату в Україні».
— речник МЗС Олександр Дикусаров


Неадекватна реакція
Успішність ЄВРО, схоже, головне для Польщі. Президент Польщі Броніслав Коморовський назвав реакцію держав Європи неадекватною.
Це, за його словами, може негативно позначитися на результатах чемпіонату і для його держави.

«Я вважаю, що заклики до бойкоту повністю неадекватні існуючій ситуації в Україні. У різних країнах при старих демократіях бували випадки засудження чи обвинувачення президентів, прем’єрів у різних поганих речах, але ніколи це не призводило до бойкоту таких змагань».
— президента Польщі Броніслав Коморовський


Бойкот зачіпить всю Україну
Криза довіри до української влади на Заході веде до її міжнародної ізоляції, вважає експерт Валерій Чалий.

Але бойкот ЄВРО-2012 швидше стосується не влади, а України в цілому. Адже, такі дії європейських політиків не зірвуть чемпіонат і не спричинять звільнення Юлії Тимошенко.

«Від України більше очікувань, більше очікувань і надто швидко ситуація погіршилась внутрішньополітична, я не скажу, що це був подарунок минулій владі, але все ж таки це була в той же час і оцінка того руху, того напряму України до Європи, який намітився у 2004 році і так далі. Я не думаю, що нинішня влада змогла б отримати ЄВРО-2012».
— заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий

Петро Порошенко вважає, що українське керівництво мало би зробити для себе висновки.

«Я вважаю, що Україна має зробити для себе відповідні висновки. Це абсолютно очевидно, що ці позиції, які зараз відбуваються — вони є шкідливими для України».
— міністр економічного розвитку України Петро Порошенко


«Регіонали» спокійні
У Партії регіонів натомість впевнені, що іміджу України через політичний бойкот ЄВРО-2012 нічого не загрожує.

За словами депутата Леоніда Кожари, європейські вболівальники приїдуть і свідчення тому — майже розкуплені квитки на матчі.

«Існують певні подвійні стандарти сьогодні, які застосовуються окремими європейськими столицями, незважаючи на політичні спроби і самої Тимошенко, і її політичних союзників в Європі, я вважаю, що це буде успішно і це однозначно підвищить імідж нашої держави».
— заступник голови Партії регіонів Леонід Кожара


УЄФА «вмиває руки»
Чиновники УЄФА оцінювати політичну ситуацію в Україні відмовилися. У Союзі європейських футбольних асоціацій нагадують, що країни, які приймають чемпіонат, обираються лише за футбольними критеріями.

Про те, що переносити ЄВРО-2012 ніхто не закликає, — переконують у Німеччині, країні, яку називали резервним варіантом проведення чемпіонату.

«Мова йде про політичний бойкот і всі дискусії пов’язані саме з цим — чи повинен той чи інший визначний політик тут бути присутнім. Німецька футбольна команда хоче стати чемпіоном Європи з футболу і, звичайно, ніхто не закликає німецьких футболістів бойкотувати цю подію».
— керівник Інституту міжнародних зустрічей Фонду Ганнса Зайделя Крістіан Хегемер

У футбольних колах з німцем погоджуються.

«Футбол — це для вболівальників гра. Вона завжди існувала лише для вболівальників. Не для політиків».
— екс-гравець збірної України Андрій Гусін

«Мені єдине приємно: коли мої близькі і рідні були на трибунах. Інколи краще не оголошувати, хто з політиків присутній на стадіоні».
— екс-гравець збірної України Андрій Гусін


Ялтинський саміт без президентів
За останні кілька днів влада втратила хоч якусь можливість налагодити контакти з Європейськими політиками.

Адже бойкоту ЄВРО-2012 передує ще один — на саміт лідерів країн Центральної та Східної Європи до Президента Януковича в Ялту відмовились їхати понад десять лідерів європейських країн.

А МЗС Німеччини попередило — Угоди про асоціацію з ЄС не буде, допоки Україна не почне рухатись "у напрямку правової держави".