Позивач повідомив "Радіо Свобода", що він також вимагає у суду зобов’язати Януковича відправити у відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, негайно звільнити затриманих під час сутичок і покарати винних у жорсткому поводженні з мирними демонстрантами.

Купрій пояснює - відповідно до статей 102 і 104 Конституції України, президент України є, зокрема, гарантом додержання прав і свобод людини і громадянина, які зобов’язався обстоювати під присягою.

Таким чином, за словами позивача, Конституція зобов’язує Януковича застосувати надані йому повноваження і ухвалити рішення про відставку міністра внутрішніх справ.

"Частина 2 статті 45 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» визначає, що члени Кабінету міністрів України особисто несуть відповідальність за стан справ у доручених їм сферах державного управління. Тобто міністр Захарченко повинен нести особисту відповідальність за керівництво МВС та дії своїх підлеглих. Для захисту порушених прав учасників акції протесту та гарантування додержання Конституції України президент України був зобов’язаний застосувати повноваження, надані йому пунктом 10 статті 106 Конституції України, а також пунктом 1 частини 1 статті 18 Закону України «Про Кабінет міністрів України» і прийняти рішення про відставку міністра внутрішніх справ Захарченка", – сказано у позові.

Згідно зі законом, суд зобов'язаний відкрити провадження у справі впродовж трьох днів. В іншому випадку, як вважає Купрій, у нього з’являється право на безпосереднє звернення до Європейського суду з прав людини.

"І є велика ймовірність, що на прохання опозиційних депутатів і народу України справа проти Януковича може бути розглянута в Європейському суді з прав людини вже наступного року", - йдеться в повідомленні.

До слова, три екс-президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко мають спільну позицію щодо врегулювання ситуації в Україні і завтра за круглим столом запропонують її чинному главі держави.