Прийняти антикорупційні закони сьогодні вимагали активісти. Під будівлю ВР вони прийшли з власним "люстраційним інструментом" – 200 кг помідорів.

Сьогодні на позачерговому засіданні Ради на порядку денному 5 тематичних законопроектів, зокрема від Президента та уряду. Першим проголосували за створення антикорупційного бюро. Схвалили більшістю голосів – 278 "так". Орган боротиметься з корупцією у найвищих ешелонах влади.

Крім того, створять ще один орган – Нацкомісію з питань запобігання корупції. До неї увійдуть представники уряду, Президента, парламенту та громадські діячі. Нацкомісія та Антикорупційне бюро взаємодіятимуть.

Успішним було засідання і для Кабміну. У першому читанні підтримали урядову ідею вимагати від усіх підприємств називати справжніх власників. Також високопосадовці декларуватимуть усі доходи і витрати.

Сьогодні Рада дозволила заочне засудження і конфіскацію майна осіб, які перебувають у міжнародному розшуку за злочини проти України. Це, як запевнив міністр юстиції, дозволить повернути в бюджет вкрадені компанією екс-президента кошти. У "Свободі" кажуть: антикорупційні ініціативи мають бути першим кроком, наступні – скасування депутатської недоторканості.

Пошкоджений народною люстрацією регіонал Нестор Шуфрич не вірить, що такі закони будуть діяти. Мовляв, теперішня влада сама причетна до корупційної діяльності.

Усі законопроекти підтримали у першому читанні, у другому за них голосуватимуть 14 жовтня.