У журналі Journal of Evolution and Human Behavior опубліковані результати дослідження, згідно з якими жінок у період овуляції тягне до маскулінних чоловіків. Це пов'язано з тим, що в них підвищений рівень тестостерону в крові, гормон проникає у піт і стає частиною запаху.

Тонкий жіночий нюх розпізнає цей запах на підсвідомому рівні.

Дослідники провели експеримент. Вони попросили групу добровольців-чоловіків поносити футболки протягом двох ночей. При цьому чоловікам заборонялося користуватися милом або будь-якими антиперспірантами.

Крім того, вони не могли вживати алкоголь, курити, їсти часник, цибулю, зелений перець чилі, сорти сиру з насиченим смаком й інші гострі страви.

Жінки, які перебували на різних стадіях менструального циклу, нюхаючи футболки чоловіків, за шкалою від одного до десяти виставляли оцінку сексуальної привабливості чоловіка, а також інтенсивності його запахів.

Як з’ясувалося, жінки на вищій стадії циклу називали найсексуальнішими запахи чоловіків, що мали найвищий рівень тестостерону.

На показник кортизолу у чоловік жінки не звертають уваги. Хоча його рівень свідчить про міцну імунній системі, що дуже важливо для зачаття і народження здорової дитини.