“Придумали в 6 годин вечора про заборону мітингу. Це нормально? Це влада? Як ще з ними боротися? Кажуть, що будуть озброюватися, а ми не будемо озброюватися, ми будемо голодувати. Як в Донецьку, так і тут будемо, а що ще залишається робити? Ми в себе в Луганську скільки збиралися, ніхто нікого не чує. Навіть по телевізору нічого не показують. Будемо стояти тут!” - каже ліквідатор з Луганської області Юрій Дзюба.

Акція протестувальників мирна, однак охорона слідкує пильно, адже напередодні чорнобильці хотіли розкласти намети - беркутівці їм не дозволи і виникла сутичка.

За порушення громадського порядку у вівторок, на одного з учасників мітингу склали адмінпротокол - його оштрафували на 51 гривню.

“Ніхто нікого не попереджував. Всі голодують добровільно, за власним бажанням, і не потрібно нам “втирати”, що за це будуть притягувати. Хай притягують - не боїмося”, - каже ліквідатор з Луганської області Микола Костін.

Тим часом влада почала перевіряти законність рішення судів, з якими ліквідатори та афганці тепер йдуть до влади з претензіями. Виявилося - частину з них підробили. Це спустошило державну скарбницю на мільйон гривень. Зокрема випадки підробних посвідчень виявили на Київщині.

“Двоє адвокатів і один помічник, досить ще молодих людей, виготовили собі печатку суду і продавали рішення суду. Таких рішень вони продали десь 260 штук”, - каже голова Пенсійного Фонду Борис Зайчук.

Тим часом в Кабміні кажуть, що пенсії чорнобильцям підвищать до європейського рівня.

“До 4 129 гривень у 2012 році або приблизно - до 516 доларів. Для чого я перевів суму в долари ? Для порівняння - це дорівнює середньому розміру пенсії в Польщі - 515 доларів і більше ніж середня пенсія в Чехії - 447 доларів”, - каже прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Загалом, згідно з рішеннями судів щодо компенсацій соціальних виплат чорнобильцям, держава має сплатити майже 6 мільярдів гривень, порахували у пенсійному фонді. Таких витрат держава собі дозволити не може, кажуть чиновники.