Втім, Дейв запевняє - насправді все не настільки страшно, як може здатися на перший погляд.

“Страшно буває лише інколи. Коли стрибок виконаний правильно, то про нього навіть не думаєш, з часом це перетворюється на рутину. Головне - потрібно постійно практикуватися, доводити свої вміння до ідеалу. Ти повинен точно знати, що робиш до того, як виїдеш на трамплін. А потім залишається лише схрестити пальці на вдачу і сподіватися, що все буде добре”, - розповідає мотоцикліст Дейв Віґґінс.

Щоправда, Дейв покладається не лише на вдачу і свою майстерність. У минулому, внаслідок падінь, він отримав кілька серйозних переломів. Віднедавна мотоцикліст почав одягати спеціальне антишокове спорядження d3o. Новий спортивний костюм повністю змінив його стиль їзди, адже це єдиний одяг, який не обмежує рухи і, водночас, забезпечує найнадійніший захист.

“У фрістайлі потрібно постійно маневрувати. У минулому я ніколи не одягав повне спорядження, адже твердий пластик захисту дуже сковував мене, і в повітрі мені не вистачало гнучкості. Натомість цей костюм дуже еластичний і міцний”, - каже Дейв.

Інноваційне спорядження виготовляє британська компанія d3o Lab. Секрет - в унікальних пластикових вставках, які підходять для будь-якого спортивного костюма, шолома і взуття. Ці пластини м'які та гнучкі, але лише до удару - в момент контакту вони стають дуже твердими.

Засновник компанії Річард Палмер впевнений у своїй технології на всі сто. Для демонстрації винахідник вдягнув наколінник і почав щосили гамселити по своїй нозі лопатою.

“В основі цієї технології - один дуже цікавий полімер. По суті він рідкий і в'язкий, коли рухати ним повільно. Але якщо активно почати його розтягувати чи бити по ньому, то матеріал поводитиметься зовсім інакше. Справа в тому, що міцність молекулярних зв'язків цього полімеру залежить від швидкості його руху. Тому при ударі зв'язки замикаються наче намертво”, - зазначив засновник компанії d3o Lab Річард Палмер.

Принцип стиснення рідини під час удару відомий науковцям вже давно. Але в d3o Lab вдалось створити в'язку речовину, яка зберігає свою форму. Зараз британці працюють над вдосконаленням полімеру. Головна мета - зробити матеріал якомога легшим та тоншим і, при цьому, не збільшити його вартість. Зараз, до слова, комплект пластин d3o обійдеться у 50 євро.

Ще одне поле для доопрацювань - чутливість полімеру до температури. Тобто захисні пластини не приносять ніякої користі у спеку та в холод. У будь-якому випадку, ці розробки настільки унікальні, що Міністерство оборони Великої Британії навіть попросило d3o Lab розробити спорядження для військових.

“Наша продукція має хорошу перспективу на ринку балістики. Наразі пластини d3o самостійно кулю не зупинять, але можуть посилити стандартні бронежилети, покращити захисні властивості шоломів і взуття. Також полімер має потенціал у медицині, віброізоляції та автоіндустрії”, - каже Річард Палмер.

У d3o Lab застерігають: поки що спорядження захищає лише від тупих ударів. Тож ризик отримати серйозні травми внаслідок контакту з гострими предметами чи падіння залишається.