Назустріч силам, які покидали Дебальцеве та рухались в сторону населених пунктів Луганське та Миронівське також висунулись підрозділи Збройних сил, Нацгвардії та добровольчі батальйони, підсилені танками. Перед ними поставили завдання захопити висоти та опорні пункти вздовж "дороги життя". Таким чином командування хотіло зменшити обстріли підрозділів на марші.

Все ж повернутися дорогою життя до Артемівська вдалося не всім. Багатьох поранених та загиблих довелося залишити під час відступу, — розповів журналістам медик Альберт. Їм брати по зброї віддали шану салютом.

З кінця січня до дня відходу сили АТО втратили 163 вояки

Проте значні втрати почалися ще за кілька тижнів до відходу із Дебальцевого. Через шквальний вогонь бойовиків та оперативне оточення плацдарму із населеного пункту не могли вивезти поранених. За даними журналіста Юрія Бутусова, починаючи з кінця січня та до моменту прориву загинуло 163 вояки, 30 пропали безвісти, ще 110 потрапили в полон.

Це дані командирів підрозділів, які дислокувались на позиціях в районі Дебальцевого — 128-ої гірничо-піхотної бригади, 30-го та 40-го мотопіхотного батальйонів, 30-ої механізованої бригади та інших підрозділів. В той же час дані поки неповні. Відхід передових сил наповнив Артемівськ сиренами швидких.

Важкопоранених оперували на місці, інших вертольотами доправляли до Харкова

Важкопоранених оперували одразу на місці. Тих, кого можна було транспортувати, доправляли в інші районні лікарні або ж вертольотами до Харкова. Загалом медики у четвер заявили про 44 загиблих під час відходу, але йдеться лише про ті тіла, які вони бачили на власні очі. Ще 40 вояків перебувають у важкому стані. Вогнепальних поранень у бійців було не так багато.

В основному осколково-вибухові поранення, є багато баротравм, є соматичні. Тобто загалом вони були там в Дебальцевому, ускладнений був доїзд, і за тиждень назбиралося соматичних,
— розповів заступник командира медичної роти Нацгвардії Олег Войцеховський.

Генштаб озвучив дані про втрати — вони менші за ті, про які говорять медики

У перший вечір так званої планової передислокації у Генштабі озвучили свої цифри втрат — вони, очікувано, стали меншими за ті, про які говорили бійці та медики. Військове керівництво заявило про 13 загиблих та півтори сотні поранених. Хоча там також заявили про вихід із Дебальцевого 128-ої бригади у повному складі, що виявилось неправдою.

Дуже багато людей, близько 200-от, мабуть більше, залишились на позиціях. Не забрали. Ми прикривали їхній відхід, але нас не забрали ну і сьогодні нам підійшла команда, що нас забирати не будуть, щоб ми поверталися назад на свої позиції, хоч наше командування сказало, що всю 128-му вони вивели,
​— розповів боєць 128 бригади Петро.

У четвер з-під Дебальцево відходили підрозділи, які прикривали відступ у середу

Бійці заявили, що утримувати позиції біля Дебальцевого після відходу основних сил — самогубство. Тому вони відходили без наказу вже у четвер, наступного дня після відступу основних підрозділів. Цього дня відходили ті підрозділи, які прикривали колони військових у середу. Їм пощастило більше — обстріли шляхів для відходу послабились. Маневри військ в районі Дебальцевого продовжуються.

Поодинокі машини, поодинокі колони виводяться і так само деякі частини назад туди входять для підкріплення того особового складу, який там є на місці. Ну з самого Дебальцевого може вже і вивели, а на решті площі залишаються військові частини і так само люди, військовослужбовці,
​— розповів боєць 40 бригади "Філін".

У мінобороні задоволені операцією

Поза тим, у міноборони кажуть — операцію провели вчасно та відносно вдало, зважаючи на стислі терміни підготовки відступу. Контингент сил АТО у 2,5 тисячі осіб більше не міг утримати Дебальцеве і ворожі сили, яких там нарахували близько 17 тисяч. Захоплення бойовиками плацдарму називають "піровою перемогою" та наводять числа втрат терористів у цьому секторі з початку року.

За даними міноборони з початку року і до відступу сил АТО з Дебальцевого бойовики втратили близько 3,5 тисяч особвого складу, півсотні танків та дещо менше бойових броньованих машин і понад 30 реактивних систем залпового вогню.

Бійці вже готують нові позиції ближче до Артемівська

В будь-якому разі, після відходу із Дебальцевого лінія фронту вирівнялася. Бійці вже зараз готують нові позиції ближче до Артемівська — риють окопи та готують бліндажі. Нові опорні пункти хочуть укріпити бетонними плитами, щоб краще захиститись від артобстрілів. Вояки обіцяють тримати зайняті позиції до останнього.