У деяких районах США в цей день проходять масові акції, учасники яких відкрито курять марихуану і виступають за легалізацію легких наркотиків. Традиція відзначати День марихуани 20 квітня зародилася у 70-і роки минулого століття в Сполучених Штатах. На сьогоднішній день вживання марихуани в США заборонено законом.

Найбільший марш за легалізацію марихуани відбувся в Торонто. Учасники демонстрації один за одним говорять про давно назрілу необхідність легалізувати марихуану, проте висловлюють свої сумніви в тому, що це може відбутися в Канаді в найближчому майбутньому.

У США та інших країнах існують організації, які займаються пропагандою легалізації марихуани. Однією з найстаріших є NORML (національна організація за реформу законів про марихуану), заснована у 1970 році.

Вона виступає за скасування кримінального покарання за зберігання і споживання марихуани дорослими людьми, в тому числі, за її вирощування для власного споживання. NORML сприяла проведенню референдумів в декількох штатах, в результаті яких марихуана була декриміналізована у цих штатах.