США розробляли спецоперацію з 1960 року. Для підготовки групи вторгнення Білий дім виділив 13 мільйонів доларів. Загалом, у нападі брали участь півтори тисячі кубинських емігрантів, які ненавиділи Кастро та хотіли його позбутися.

Уночі диверсанти почали висадку у затоці Свиней. Спершу фортуна була на боці нападників — вони з легкістю розсіяли сили самооборони, які намагалися чинити опір, та почали просування вглиб острова. Проте Кастро швидко зорієнтувався, на Кубі оголосили військовий стан.

За два дні кубинська армія знищила більшість нападників. Ті, хто вижив, здалися в полон. Диверсанти до останнього сподівалися, що вторгнення підтримає американський десант. Однак, Білий дім, усвідомлюючи повний провал операції, дав команду не втручатися.

Жертвами конфлікту з обох сторін стали близько 300 військових, кілька тисяч отримали поранення. Кубинці захопили багаті військові трофеї, згодом полонених диверсантів обміняли у США на 53 мільйони доларів. Невдача боляче вдарила по іміджу Вашингтона, а Кастро вкотре довів — на свободу Куби зазіхати небезпечно.