12-сторінковий документ відображає "катастрофічну економічну ситуацію на Донбасі", пише кореспондент Маттіас Шепп.

У порівнянні з попереднім роком, промислове виробництво у Донецькій області знизилося на 59%, в Луганській - на 85%. Зупинили роботу 69 з 93 вугільних шахт, 40 тис малих підприємств збанкрутували, зупинилися 7 сталеливарних заводів. Виробництво продуктів харчування скоротилося на 25-30%,
— йдеться у доповіді.

За час військових дій, йдеться у статті, знищені 30 мостів і тисяча кілометрів автомобільних доріг. 58 теплоелектростанцій пошкоджені, до 47 сіл в Донецькій області не подається електрика. Повністю знищені 4585 житлових будинків.

Більше половини працездатного населення втратило роботу і доходи. Донбасу загрожує гуманітарна та економічна катастрофа,
— констатують автори документа під назвою "Основні тенденції та характеристики соціально-економічної ситуації на Донбасі".

Наразі робоча група експертів займається підрахунком точної вартості відновлення економіки в регіоні, проте вже зараз фахівці вказують, що будуть потрібні багатомільярдні субсидії в євро. Приміром, одне тільки відновлення повністю зруйнованого Донецького аеропорту буде коштувати мільярд євро, пише Шепп.

Москва навряд чи зможе дозволити собі такі витрати, оскільки російська економіка відчуває на собі наслідки упущених структурних реформ, приєднання Криму і санкцій Заходу, підкреслює кореспондент Der Spiegel, нагадуючи про те, що з початку року рубль знецінився на 29% по відношенню до долара, а нафтові гіганти на кшталт "Роснефти" і "Газпрому" випрошують у Кремля субсидії з держбюджету. Проте Путін не може та й не хоче відмовлятися від підтримки проросійських бойовиків на сході України, і в результаті опиняється перед дилемою. На його думку, непідконтрольні Києву території є заставою, яка не дозволить Україні ще сильніше зблизитися з ЄС і вступити в НАТО, йдеться у статті.

До слова, Прем'єр–міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що РФ повинна виконати всі 12 умов Мінського протоколу, який вона підписала, і який зобов'язувалась виконувати.