Обсяг боргу виявився всього лише на 0,1 процентного пункту менше рекордного рівня, зафіксованого в 1996 році.

При цьому дефіцит бюджету склав 3,9% ВВП, знизившись в порівнянні з попереднім роком. Економіка за підсумками 2011 року зросла на 0,4%, що виявилося нижче офіційного прогнозу в 0,6%.

Як передає Agence France-Presse, в третьому і четвертому кварталі був зафіксований падіння ВВП на 0,3% і 0,7% відповідно, відтак країна увійшла у технічну рецесію.

Згідно з бюджетом 2012 року з правками, які передбачають скорочення витрат, дефіцит повинен виявитися нульовим, що знизить тиск на ставки за держборгом. З іншого боку, зниження витрат вдарить по ситуації в економіці в цілому.

Італія влітку 2011 року стала однією з країн, що опинилися в епіцентрі європейської боргової кризи. В результаті паніки інвесторів ставки по облігаціях країни досягли рівня в 7% річних, що не виключало дефолту. Зусиллями уряду Маріо Монті, а також Єврокомісії і ЄЦБ, ситуацію із зростанням прибутковості зобов'язань вдалося стабілізувати до кінця року.

За співвідношенням боргу до ВВП Італія займає одне з останніх місць в країнах "Великої двадцятки". Для порівняння, ця цифра для США становить 100%, для Німеччини - 82% ВВП.