Правозахисники стверджують, рішення дозволяє тлумачити закон на власний розсуд. Спецслужбам тепер буде легше збирати інформацію про звичайну людину. Достатньо буде зазначити - дані потрібні в інтересах національної безпеки.

А от чиновники зможуть навпаки "прикриватися" вердиктом Феміди.

“Я читаю рішення Конституційного суду, що стосується особистої інформації держслужбовців високого рангу, місцевого рівня, про їхні сім’ї, про їхніх близьких, чи можна збирати інформацію, поширювати журналістам, які займаються своєю професійною діяльністю - однозначно ні. І ця норма, і це рішення Конституційного суду буде давати право будь-якому чиновнику, посилаючись і прикриваючись цим рішенням, сказати - а от Конституційний суд вирішив, а Ви не маєте права збирати”, - каже правозахисник Едуард Багіров.

“Таке рішення вигідне чиновникам, які будуть намагатися, використовуючи його, не давати журналістам, тобто Вам, доступу до інформації, яка через закон про доступ до публічної інформації, являється відкритою, і на це мусить бути дана відповідь впродовж короткого терміну. В залежності від того куди Ви звертається від 2 до 5 днів”, - каже народний депутат України, “БЮТ-Батьківщина” Андрій Шкіль.

Розповсюдження особистих даних про родичів високопосадовців, на думку суддів Конституційного суду, порушує права останніх. Зокрема, право на невтручання в їхнє особисте життя.

Народні обранці переконані, їхнє власне особисте життя також не може бути надбанням громадськості.

“Я завжди декларую і оприлюднюю свою власну декларацію. Єдине, що я ніколи не коментую, це моє особисте, приватне життя, стосовно мене та мого громадянського чоловіка, так само і моєї дитини. Ви знаєте, це є інформацією табу, але вона, погодьтесь, не є суспільно важливою для кожного пересічного громадянина”, - сказала народний депутат, Партія регіонів Ірина Бережна.

Втім, правозахисники певні, під грифом “таємно” опиниться й інформація про фінансовий стан родичів чиновників. Єдине, про що мають звітувати держслужбовці, це про свої прибутки та власність.