Засідання РНБО

За словами Ковальчука, будь-яке засідання Ради національної безпеки та оборони приймає чимало важливих рішень, багато з яких вводиться в дію указом Президента України.

Розглядається питання щодо реалізації мінських домовленостей. Україна наголошує на тому, що виконує свої обов’язки в рамках угод, підписаних в Мінську. Піднімається також питання щодо звільнення всіх полонених.

Військово-цивільні адміністрації

Заступник зазначив, що відповідно до прийнятого Верховною Радою закону про військово-цивільні адміністрації 5-го березня Петро Порошенко підписав відповідний указ, згідно з якими утворена певна низка військово-цивільних адміністрацій.

Їх є два види: є військово-цивільна адміністрація обласних та районних державних адміністрацій. Їх утворення передбачає щодо обласних та районних державних адміністрацій переходять повноваження до військово-цивільних адміністрацій,
— каже Віталій Ковальчук.

Другий вид — це військово-цивільні адміністрації населених пунктів. Що мається на увазі — населені пункти, в яких спостерігаємо бездіяльність органів місцевого самоврядування: не збираються сесії, депутати самоусунулись від виконання своїх обов’язків.

Не діють місцеві ради в трьох містах донецької області та в 14-ти селищах Луганської,
— повідомив перший заступник.

Військово-цивільні адміністрації створюються лише на території Донецької та Луганської областей. Вони формуються за рахунок військовослужбовців, правоохоронців та цивільних осіб, які укладають трудовий договір.

Місцеве самоврядування на Донбасі

"У вересні минулого року Рада прийняла закон про особливий порядок організації самоврядування на територіях Донецької та Луганської областей. Перелік територій, на яких може бути запроваджено таке самоврядування, визначаєтсья парламентом. Безумовно, щодо мінських домовленостей передбачено, що ми повинні визначити такий перелік", — каже Ковальчук.

Він додав, що процес закінчення АТО перейде в початок встановлення мирного періоду і повернення ситуації на Донбасі до нормального стану.

Децентралізація

На думку політика, ніхто не може остаточно оцінити збитків, які здійснюють окупанти. Порядок самоврядування передбачає вибори на тимчасово окупованих територіях.

"Більше 80 % українців наголошують — Україна була, є і буде унітарною державою", — зазначив Ковальчук.

Громада буде визначати — хто буде старостою, Ми повинні довести, що не можуть гроші визначати — хто буде обраний,
— каже політик.