З приводу "оновлення" влади уже багато разів наводили старий анекдот про дім розпусти, в якому треба не ліжка місцями міняти, а дівчат нових набирати. Але процес "люстріції" продовжується і набирає обертів. Заступником глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського та куратором діяльності апарату стала екс-заступник міського голови Алчевська та екс-депутат Луганської обласної ради Євгенія Гогітідзе. Про це Жебрівський розповів під час засідання колегії Донецької ОВГА в Краматорську.

Нагадаю, що у 2006 році Євгенія Гогітідзе була обрана депутатом Луганської обласної ради від блоку Наталії Вітренко, до якого входили ПСПУ та "Російсько-Український Союз (РУСЬ)". Тоді з 120 місць у Луганській облраді Партія Регіонів отримала 100, блок Вітренко - 8, КПУ - 7 і БЮТ - 5.

ЗМІ повідомляють, що партія "РУСЬ" була проектом російського кримінального авторитета Максима Курочкіна, який був арештований в Україні в 2007 році за звинуваченням у здирництві, а потім убитий снайпером. До своєї загибелі Курочкін фінансував як ПСПУ, так і "РУСЬ". За інформацією місцевих джерел, партію "РУСЬ" в Алчевську курирував місцевий кримінальний авторитет Леонід Сохранний на псевдо "Білорус", креатурою якого безпосередньо і вважалася Гогітідзе.

Але XIX з'їзд ПСПУ 8 липня 2007 року позбавив права представляти блок Наталії Вітренко "Народна опозиція", серед інших, і Євгенію Гогітідзе. Причиною цього стало те, що Гогітідзе та інші "у своїй діяльності у створеній ними депутатської фракції Блок Наталії Вітренко "Народна опозиція" в Луганській обласній раді грубо порушують взяті на себе зобов'язання виконувати програму Блоку шляхом реалізації ініціатив, запропонованих ПСПУ", - говориться у рішенні ЦК.

"Зневажаючи рішення партії, яка привела Воронкова І.М., Гогітідзе Є.Л., Галкіна Є., Звєрєву Е.А. в депутатський корпус, вони сколотили свою фракцію, дискредитують ПСПУ і ім'я лідера Блоку. У цю фракцію не входить жоден депутат від ПСПУ з тих, кому довірено представляти Блок в Луганській обласній раді", - повідомляли у Вітренко.

У 2010 році Євгенія Гогітідзе балотувалася на місцевих виборах до міської ради Алчевська вже від Партії зелених. Пізніше була запрошена на роботу заступником мера міста від "Партії регіонів" Володимира Чуба і займалася питаннями діяльності виконавчих органів міськради. У 2011 році прокуратурою Алчевська відносно Гогітідзе був складений протокол про корупцію. Про корупційну діяльність Гогітідзе писали місцеві журналісти.

Алчевці Павло Макаров і Оксана Сабардіна повідомляють в Фейсбуці, що політична кар'єра Євгенії Гогітідзе в Алчевську була порівняно недовгою - близько 7 років, - але дуже плідною: "Вона підтримувала вугільну мафію, забезпечила практично монопольне становище на ринку пасажирських перевезень в Алчевську своєму племіннику Валерію Стельмащукові, а на ринку інтернет-послуг провайдеру "Алнет", пиляла немислимі бюджети на місцевих виборах 2010 року і на парламентських 2012-го".

Прокуратура, визнаючи ці факти, повідомила, що чиновниця порушила статтю 7 Закону "Про засади запобігання та протидії корупції", яка забороняє посадовим особам місцевого самоврядування, входити до органів управління чи наглядової ради підприємства, діяльність яких спрямована на отримання прибутку. Протокол про коррупційні дії був направлений до суду, проте суд не побачив у діях Гогітідзе порушень.

Журналісти повідомляють, що прямих фактів про участь Гогітідзе у протиправних діях, спрямованих на розкол України та порушення її територіальної цілісності, але як мінімум була в курсі подій. Вона входила до "команди" екс-заступника голови Луганської облдержадміністрації Володимира Рисухіна, якого називають менеджером авторитета Сохранного.

"Зарплату або подачки у Рисухіна в різний час, але особливо активно в період Майдану і "російської весни", отримували такі одіозні особистості, як екс-мер Алчевська Микола Кириченко (депутат Алчевської міськради від ПСПУ, брав участь у сепаратистських мітингах, збирається на найближчих "виборах" "ЛНР" балотуватися в "голови адміністрації Алчевська), Микола Бойко (депутат Алчевської міської ради від ПСПУ, один з організаторів "російської весни" в Луганській області, зараз "проректор" у захопленому ДонДТУ), Володимир Карасьов (активний лобіст в Алчевську медведчуківського "Вибору", член різних терористичних організацій, що діють на території України). Там же пригріли і Євгенію Леонідівну", - пишуть алчевці.

Який же кульбіт зробила пані Євгенія, щоб опинитися не просто на боці законної української влади, але і знову серед менеджерів української державності? І чи буде Україні дійсно єдиною державою з такими керівниками на місцях? Питання складне, але відповідь на нього є, і вона невтішна.

Читайте також: Судді – прислужники загарбників на Донбасі – повинні відповісти перед законом