Передбачається, що для задоволення такого попиту потрібно буде не лише реконструювати діючі ТЕЦ, а й збудувати 11 тис. мВт нових потужностей, які працюватимуть на вугіллі. А в цілому галузь енергетики потребуватиме близько 30 млрд дол. інвестицій. Утім, без лібералізації вітчизняного енергоринку залучити такі кошти, в тому числі й для побудови нових генеруючих потужностей, буде проблематично, попереджають експерти.

Разом з тим, якщо підвищення тарифів таки відбудеться, під загрозою зупинки опиниться ледь не вся економіка країни.

“У випадку лібералізації ринку ціни мають підскочити в рази на всі енергетичні джерела. І, як результат, стане все наше виробництво, яке жахливо енерговитратне й неконкурентоздатне з аналогічними виробниками в світі”, - сказав енергетичний експерт Людвіг Литвинський.

Як вважають експерти, перед лібералізацією енергоринку слід обов’язково вирішити небезпечно високу залежність української економіки від дешевих енергоресурсів. Однак саме низькі тарифи й не стимулюють до енергозбереження. Тож без розірвання цього замкнутого кола встигнути за зростаючим попитом на електроенергію її виробники не зможуть.