“Наймолодшим з них було по 15, найстаршому – 23. Вони запалили в наших душах, в наших серцях той вогонь справжніх українців”, - каже учасник акції Тетяна Половинкіна.

“Не пошкодували найціннішого, що є у людстві, у людей - це життя заради України, заради своєї Батьківщини, заради того, щоб сьогодні жили у незалежній державі”, - сказав учасник акції Роман Дяків.

Останки 28-ми загиблих згодом перепоховали у Києві - на Аскольдовій могилі. Героїчний подвиг юних українців багато років замовчували. І лише тепер панахида, яка вперше відбулася у березні 1918 року, стала щорічною.

“Мені зараз самому 22 роки і знаю, що в Крутах також лежать хлопці, яким по 22 і навіть по 14. З того подвигу треба брати приклад всім”, - вважає учасник акції Геннадій Бурда.

Зранку у міжконфесійній молебені в пам’ять Героїв Крут взяв участь Прем’єр Микола Азаров.

А Президент вирішив не мерзнути. Віктор Янукович у листі до громадян назвав цей день героїчним і водночас трагічним.

Святом величі людського духу і відданості Україні День вшанування Героїв Крут назвала Юлія Тимошенко у зверненні з-за ґрат.

У потоці звернень політиків вирішили не афішувати себе дві родини меценатів, на чиї кошти на Аскольдовій могилі нещодавно встановили гранітний хрест. На черзі, розповідають громадські активісти, перепоховання усіх героїв в одному місці.

“Є документальні підтвердження, де були поховані крутянці і тут, їх можна знайти і в інших місцях, і цілком природно перепоховати під цим хрестом. Це буде християнське вшанування, щоб ці останки були не розкидані, не забуті”, - сказав голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний.

На створення своєрідного пантеону на Аскольдові могилі без долучення до вшанування героїв держави, за оцінками громадськості, може піти не один рік.