Про це було оголошено під час зустрічі міністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина з главами дипломатичних представництв Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини, ФРН та Європейського Союзу.

За словами голови українського відомства, Україна підтримує ініціативи ЄС про відновлення моніторингу транзиту природного газу і готова прийняти групу міжнародних експертів, яка в цю п'ятницю прибуде в Київ, повідомляє урядова прес-служба.

Демчишин такокж озвучив учасникам зустрічі пропозицію про перенесення точок передачі природного газу від західних кордонів Україна-Європа на кордон України з Росією. Таким чином можна буде уникнути будь-яких маніпуляцій з боку Росії, а європейські газові компанії отримають можливість укладати угоди про транзит безпосередньо з українською стороною.

Європа зможе сама вибирати транзитну територію, буде конкуренція маршрутів,
— наголосив він.

У питанні переговорів з Росією щодо "літнього пакету" по газу міністр зазначив, що загальносвітові тенденції на енергетичних ринках, сезонність і підтримка з боку Євросоюзу однозначно будуть сприяти посиленню переговорних позицій України щодо визначення нової ціни на російський газ.

До слова, раніше повідомлялося, що якщо в 2013 році Україна закупила 95% російського газу, то станом на грудень 2014 року закупили лише 33%.