За півроку національна валюта здешевшала вдвічі. Ще в серпні Арсеній Яценюк заявляв, що українська економіка не витримає курс вищий за 12 грн/дол., а голова НБУ Валерія Гонтарева прогнозувала курс на 2015 рік не більший за 13 грн. З часом ситуація погіршувалась, Гонтарева відмовилась від макроекономічних прогнозів, і в Держбюджет заклали курс долара по 17 грн.

Сайт телеканалу "24" вирішив дослідити всі прогнози голови НБУ щодо курсу долара та як змінювалась ситуація на валютному ринку.

19 червня 2014 року Верховна Рада призначила Гонтареву головою Нацбанку. Її кандидатуру на розгляд вніс Президент Петро Порошенко замість Степана Кубіва.

Своє призначення Гонтарева прокоментувала, як "позитивний сигнал для міжнародних інвесторів, тому що 20 років працювала у розбудові фінансового і банківського ринків України і відома у вузьких фінансових колах".

Офіційний курс долара — на рівні 11,89 грн

Вже на початку серпня народні депутати були незадоволені підвищенням курсу валют більше 12 грн за 1 долар і викликали голову Нацбанку відзвітуватись в Раді.

6 серпня Гонтарева заспокоювала українців з екранів телебачення, що восени не варто очікувати підвищення курсу до 15-20 грн.

"Наші очікування, що з гривнею не тільки нічого не повинно трапитися, але і повинні відбуватися позитивні моменти. Ми однозначно будемо стежити за ринком, у посиленому режимі його "моніторити", і тому, я так думаю, дивитися з оптимізмом на те, що нам потрібно, але для цього нам потрібен мир в країні",заявила Гонтарева.

Офіційний курс долара опустився до 12,29 грн

12 серпня голову НБУ запросили до парламенту роз'яснити ситуацію з різкою девальвацією гривні.

"Головні об'єктивні причини (девальвації) військові дії на сході України. Крім цього, очікування суб'єктів ринку щодня підкріплюються провокаційними заявами різних політичних партій щодо високої вірогідності початку повномасштабної війни з Росією",заявила вона в Раді.

У той же час, глава НБУ зазначила, що економічних передумов для нинішнього курсу гривні в розмірі 13 грн за долар немає. Збалансований курс на сьогодні, за словами Гонтаревої, є 11,50 - 11,90 грн за долар.

Офіційний курс долару становив 12,82 грн

24 вересня НБУ вирішив перейти до індикативного курсу валют з метою стабілізації панічних настроїв населення та запобігання розхитування фінансової системи.

Офіційний курс долара — на рівні 12,92 грн

9 листопада Гонтарева заспокоювала, що рішення НБУ щодо валютного регулювання передбачає спочатку певний сплеск на валютному ринку, а потім його врівноваження та подальшу стабілізацію.

"Я дивлюся з оптимізмом у майбутнє, оскільки крупний імпортер НАК "Нафтогаз України", що створює на ринку величезний попит, наразі виведений з ринку. Він купує валюту безпосередньо із наших валютних резервів", сказала Гонтарева.

Вона наголосила, що рахунок поточних операцій та стан платіжного балансу останні кілька місяців свідчили, що курс 12,95 грн/дол близький до економічно обгрунтованого.

Офіційний курс долара знизився до 14,47 грн

11 листопада НБУ та представники 40 найбільших банків України не змогли домовитися про курс гривні до долара.

"З банкірами ми обговорювали і відразу скажу: обговорювали і не домовилися ми запитували у банкірів, на якому курсі вони відчувають, що ми можемо знайти баланс. Тому що якщо ми зараз не знайдемо, нам доведеться вживати додаткові адміністративні заходи, а нам цього дуже не хочеться", заявила голова НБУ.

Офіційний курс долара встановив новий антирекорд 15,77 грн

16 листопада Нацбанк України рекомендував Міністерству фінансів закласти у бюджет наступного року курс 12,90 – 13,00 грн за долар.

"Фундаментальне значення курсу, яке ми сьогодні розглядаємо на основі нашого платіжного балансу, і те, що ми рекомендуємо Мінфіну на наступний рік закласти в бюджет, це досі залишається рівень 13,00 - 12,90 грн за долар", заявила Гонтарева в ефірі одного з телеканалів.

Офіційний курс долара вперше за тиждень зміцнився до 15,41 грн

20 листопада під час виступу на Міжнародному інвестиційному форумі в Києві Гонтарева наголосила, що девальвація гривні зараз становить 100%. Однак голова Нацбанку висловила сподівання, що ситуація може покращатися, коли в Україні припиняться панічні настрої.

Офіційний курс долара становив 15,20 грн

1 грудня Гонтарева закликала банкірів виважено ставитися до подання заявок і надавати їх за тим курсом, який вони вважають справедливим.

"Дотримуючись такого принципу, вже найближчим часом вдасться досягти того, що індикативний курс буде по справжньому відображати настрої ринку. Коли це відбудеться, регулятор зможе відмовитися від практики встановлення індикативного курсу та перейти до виключно ринкових механізмів курсоутворення", — сказала Валерія Гонтарева.

Офіційний курс долара — вже 14,96 грн

16 грудня Гонтарева заявила, що НБУ продовжує очікувати на стабілізацію ситуації. Вона нагадала, що операції з НАК "Нафтогаз України" зараз жодним чином не впливають на курсоутворення, відтак Нацбанк очікує на стабілізацію ситуації на міжбанківському валютному ринку.

Офіційний курс долара зупинився на позначці 15,77 грн. Однак за таким курсом купити готівку було майже неможливо, а курс долара на "чорному ринку" становив від 19 до 22 грн.

24 грудня голова Нацбанку наголосила, що відповідальними за підготовку прогнозу основних макропоказників економічного та соціального розвитку країни є Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Кабінет міністрів України. Тому відмовилась коментувати курс долара, який потрібно закласти в Держбюджет на 2015 рік.

Офіційний курс долара заффіксовано на позначці 15,77 грн

30 грудня Гонтарева на підсумковій річній прес-конференції заявила, що НБУ продовжить використовувати плаваючий обмінний курс. А також сподівається на стабілізацію ситуації.

Ми не прогнозуємо знецінення гривні у подальшому, а при стабілізації ситуації ми сподіваємося навіть на її укріплення,
— додала глава НБУ.

Крім того, вона зазначила, що на девальвацію гривні також вплинуло падіння російського рубля, оскільки Росія є важливим торгівельним партнером.

Офіційний курс долара становив 15,76 грн

16 січня 2015 року Гонтарева заявила у Верховній Раді, що пошук рівноважного курсу на валютному ринку, що почався в листопаді 2014 року, триває. Однак вона не вважає курс долара на чорному ринку 19-20 грн ринковим. Крім того, вона порадила українцям не купувати валюту перед поїздкою за кордон, оскільки це збільшує паніку.

Офіційний курс долара — на рівні 15,77 грн

5 лютого НБУ відпустив курс у "вільне плавання", ввівши єдиний курс валют. Теоретично, це означало, що скасування індикативного курсу дозволить торгувати валютою за реальними курсами без обмежень, а офіційні та неофіційні курси на міжбанку зрівняються. Операції ж на "чорному ринку" скоротяться до мінімуму.

Долар по 25 гривень, як варіант, ми не розглядаємо і не розраховуємо. До того ж, Міжнародний валютний фонд такий сценарій теж не розглядає і не розраховує,
— заявила Гонтарева на прес-конференції.

6 лютого офіційний курс впав на третину до 23,13 грн/дол. Таким чином, офіційний курс національної валюти по відношенню до американської досяг нового рекордного мінімуму.

10 лютого Гонтарева заявила, що новий курс є природнім, оскільки зараз спостерігається природня реакція ринку на перехід до вільного курсоутворення.

Різкий стрибок — це перша реакція ринків. Ми віримо, що попит і пропозиція на ринку валюти обов’язково знайдуть рівновагу, а отже й адекватне цінове значення,
— підкреслила голова Нацбанку.

Валерія Гонтарева також наголосила, що регулятор не відмовляється від можливості впливати на ринок за допомогою адміністративних важелів і може повернутися до них у будь-який момент, якщо для цього будуть передумови.

11 лютого офіційний курс валют перевалив позначку 25 грн та склав – 25,55 грн/дол.