Таку думку висловив американський фінансист, мільярдер Джордж Сорос у статті, текст якої опубліковано на Українській правді.

На його переконання, допомагаючи Україні захищатися, Європа непрямо захищає і себе.

Навіть більше: надання Україні фінансової допомоги полегшить стабілізацію української економіки, а непрямо - також надасть європейській економіці вкрай необхідний їй стимул, заохочуючи експорт та інвестиції в Україну. Можна також сподіватися, що проблеми Росії та прогрес України переконають президента Володимира Путіна облишити як безнадійні свої спроби дестабілізувати Україну,
— зазначив він.

При цьому, за словами Сороса, на жаль, ані європейська громадськість, ані європейські лідери не переймаються такими міркуваннями. "Європа виглядає небезпечно несвідомою того, що вона непрямо піддається російській військовій агресії і намагається вести справи у звичайному режимі. Вона поводиться з Україною як просто ще з однією країною, котра потребує фінансової допомоги, причому, на відміну від Греції чи Ірландії, Україна навіть не є країною, важливою для стабільності євро", — додав він.

Зараз, як каже фінансист, у Європі переважає думка, що Україна страждає від більш-менш класичної кризи платіжного балансу, яка трансформувалась у банківську та боргову кризу. При цьому, міжнародні фінансові інституції, які покликані давати раду таким кризам, погано пристосовані для реагування на політичні аспекти української ситуації.

До слова, американський фінансист раніше закликав Міжнародний валютний фонд та Євросоюз надати Україні додаткові 20 млрд євро.