Такі дані з'явились після проведеного Мін'юстом аудиту завідувача держреєстрами "Інформаційного центру". За ці послуги Мін'юсту, який утримується з держбюджету, громадяни додатково платять із своїх кишень.

"Отже, загальна сума виплат держпідприємству "Інформаційний центр" від Мін'юсту за 2010-2013 рр. за те, що українці користувалися державними реєстрами, становить 1 млрд 115 млн 120 тис. грн.", - зазначено у результатах аудиту. З цих коштів "Арт-майстер" і "3 -Т" зарахували собі 411 млн.

При цьому у 2007-2009 роках Мін'юст сплатив приватним компаніям винагороду на суму 205 млн грн.

Дивіться також: Підсумки тижня: Держреєстр Мін'юсту відновлювали три доби

"Утримання коштів з платників податків за користування реєстрами, придбання яких вони вже сплатили з власної кишені, є навіть не корупцією, а відвертою цинічною обдираловкою. При цьому передача державою всіх важелів управління в руки одного розробника - адміністратора-управлінця - це фактично втрата всіх можливостей реально контролювати його діяльність", - вважають автори публікації.

З 18 державних реєстрів, які адмініструє "Інформцентр", у власності держави перебувають тільки три, інші належали "Арт -мастеру" і "3 -Т", з якими "Інформцентр" уклав угоди на користування програмною продукцією без проведення тендерів.