Судова реформа, розпочата президентом, шкутильгає на обидві ноги і закінчиться через 5-8 років. А конкурс у Верховній Раді довів, що президенту не потрібні незалежні, оновлені суди. В підсумку, туди потраплять 80% старих суддів. Кожен четвертий з них не зміг пояснити свої статки, або виносив політичні рішення.

Єдина можливість саджати корупціонерів – створити новий антикорупційний суд, який доводитиме справи Бюро до вироків.

Читайте також: Чому головні корупціонери досі на волі

Створенню антикорупційного суду не має альтернативи. Про це президенту написали в меморандумі МВФ, заявили США і ЄС, всі експертні організації і в Україні, і за кордоном. Проте саме Петро Порошенко, і лише він, блокує створення антикорупційного суду.

Вичавити з президента створення цього суду – одне з двох головних завдання в боротьбі з корупцією. Чим швидше ми цього досягнемо – тим швидше ТОП-корупціонери сідатимуть за ґрати.

Друге головне завдання – захистити Антикорупційне бюро від нападків влади. Інакше просто не буде кому ці справи доводити до суду. Весь цей рік політки намагалися знищити Бюро. То законопроектами зменшити повноваження, то протягнути своїх маріонеток для оцінки роботи детективів, щоб в підсумку, звільнити директора Артема Ситника.

Поки вдавалося відбити ці атаки. Проте восени без підтримки громадян врятувати НАБУ немає жодних шансів. Знищення Бюро – одне з головних завдань найближчого кола Порошенка.

Читайте також: Як під виглядом законності влада продовжую переслідувати своїх опонентів

Підсумовуючи, щоб ТОП-корупціонери нарешті сідали в тюрму нам потрібно: по-перше, зберегти НАБУ від знищення, по-друге, змусити президента і Раду створити антикорупційний суд.

Врятувати НАБУ, скоріше за все, можна буде лише масовими мирними протестами. Як, наприклад, незалежність свого суду мітингами влітку рятували поляки. Сотні тисяч людей на вулицях змусили польського президента накласти вето на закони, за які проголосувала його ж партія. Те саме раніше відбулося в Румунії: протести зупинили "відкат" антикорупційних перемог.

Якщо антикорупційний суд з'явиться вже восени, то на весну арештовані НАБУ ТОП-корупціонери почнуть сідати до в'язниці.