Це все мегапопулярні анімаційні проекти, які принесли сотні мільйонів доларів своїм творцям. Без сумніву, всі ви бачили ці мультфільми, ну якщо не бачили, то неодмінно чули від друзів чи дітей. І за цим всім стоїть лише одна голлівудська компанія - Dreamworks Animation.

Анімаційного гіганта створили у 1994 році. Тоді Стівен Спілберг, Джеффрі Катценберг та Девід Гріффін вирішили заснувати нову студію. Кожен з них вклав у проект по 33 мільйони доларів. Ще 500 мільйонів дав співзасновник “Майкрософту” Пол Аллен.

На початках студію створили для застосування комп’ютерних спецефектів у фільмах. Та згодом повністю вирішили переключитися на створення мультфільмів та комп’ютерних ігор.

Завдяки правильному фінансовому плануванню і безжальній боротьбі з конкурентами Dreamworks Animation впевнено зайняла топ-позиції серед інших голлівудських анімаційних студій. Для озвучки мультиків залучили популярних зірок, і ті з радістю говорять з екранів голосами Шрека, Фіони, пінгвінів з Мадагаскару та інших мультяшних супергероїв.

“Це дуже прикольно, адже ти сидиш сама в кімнаті, там є лише мікрофон і ти і все. Більше нікого. Це не звичайний майданчик, де ти стоїш перед камерами і почуваєшся такою вразливою, постійно думаєш про роль і все таке. Тут все значно простіше”, - каже акторка Рене Зеллвегер.

“Ви знаєте я зі своїми дітьми дивлюся ці мультики знову і знову. І я просто вражена наскільки вони класні, який там гумор для підростаючого покоління. Це все позитивний месидж для дітей у всьому світі. Я дуже рада, що змогла стати частинкою цього”, - каже акторка Різ Візерспун.

Щоправда, останніми роками Dreamworks почала здавати позиції. Причина - затяжна фінансова криза та непродуманий менеджмент. Приміром, експерти переоцінили очікуваний успіх мультику “Сіндбад: Легенда семи морів”. Компанія надрукувала мільйони примірників DVD, але більшість з них залишилися на складах у коробках - ніхто не захотів їх купувати.

Та попри фінансові втрати Dreamworks списувати з рахунку не варто. Адже діти народжуватимуться завжди, і їм потрібні такі розваги як мультики. Високоякісні мультики.