Подібні рейтингові дії аналітики Moody's пояснили низкою чинників. У першу чергу це зростання невизначеності з питань досягнення цілей фінансової політики в середньостроковій перспективі, а також врегулювання боргових зобов'язань. Виходячи з цих причин, експерти агентства ставлять під сумнів можливість уряду в короткостроковій перспективі добитися зростання економіки.

Крім того, відзначається активізація негативних наслідків через великий борговий тягар і залежність від зовнішніх інвесторів.

Експерти агентства прийняли рішення зберегти прогноз по рейтингу "негативний" на підставі відсутності в Угорщини чітких механізмів протидії наслідкам загальноєвропейської боргової кризи.
Крім суверенного кредитного рейтингу, Moody's прийняло рішення знизити до "Ва1" з "Ваа3" кредитний рейтинг в іноземній валюті Національного банку Угорщини (НБВ). Дане рішення засноване на тому, що Угорщина несе юридичну відповідальність за виплати по облігаціям НБВ.

У 2010 р. держборг Угорщини становив 81% від національного ВВП. Однак через велику чутливість до обмінного курсу даний показник в поточному році очікується на рівні 131%.