Екс-нардеп Олександр Шепелєв, якому інкримінують розкрадання грошей "Родовід Банку" та замах на вбивство та вбивство, намагається уникнути покарання через раптові хвороби.Однак, спритнішим, хоч і не на довго, став колишній однопартієць Шепелєва Віктор Лозинський, якого на 10 років засудили за вбивство. Ув'язнений опинився на волі... через хворобу серця. Щоправда, у Генпрокуратурі запевняють, Шепелєву не вдасться пройти тим шляхом, який собі проклав Лозинський.

Є намагання кримінальних злочинців звільнити від відбуття покарання, і звільнити їх з під варти. Це стосується і Шепелєва. І власне, по такі самій схемі, зараз відбувається сценарій, - зазначив Олег Махніцький, в.о. Генерального прокурора України.

Справа Шепелєва:
Грудень 2012 - екс-нардеп перебуває у міжнародному розшуку:
- за підозрою у розкрадання майна "Родовід Банку" в особливо великих розмірах. 30 мільйонів доларів, які були викрадені з фінустанови, знайшли на рахунках сім'ї Шепелєва;
- за замах на вбивство віце-Президента Сергія Дядечка;
- за вбивство Голови Автокразбанку Сергія Кириченка.

Липень 2013 - Шепелєва затримали в Угорщині

Березень 2014 - екстрадували до України

Березень 2014 - Печерський суд Києва обрав запобіжний захід для Шепелєва у вигляді утримання під вартою

Квітень 2014 - Ворошиловський суд Донецька, який розглядає справу про вбивство Голови Автокразбанку Сергія Кириченка, також обрав для Шепелєва запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Адвокати Шепелєва виключивши усі можливості "витягти" клієнта за політичними мотивами, вирішили скористатись Статтею 84 Кримінального кодексу України, в якій йдеться про звільнення з-під варти за станом здоров'я. Вже через місяць після перебування у слідчому ізоляторі №13 (СІЗО) 43-річний Олександр Шепелєв раптом занедужав. Діагноз, про який заявили адвокати екс-нардепа, - гіпертонічний криз. Щоправда, хвороба у підсудного загострювалась саме тоді, коли призначались чергові слухання у судовій справі.

Наприкінці квітня захист екс-нардепа надав документи, які начебто свідчать про наявність у підзахисного кількох серйозних захворювань, які можуть стати приводом для негайного переведення Шепелєва з СІЗО на стаціонарне лікування.

На підтвердження адвокати надали копії висновків лікарів Інституту нейрохірургії імені академіка Ромоданова. Зокрема лікар Цимбалюк, посилаючись на "клінічнічні дані та результати МРТ" рекомендував госпіталізувати Шепелєва.

А згідно з висновком лікаря Козачук у Шепелєва діагностували симптоматику "розсіяного склерозу". При чому у документі з висновками дата проведення обстеження не зазначена.

Проте перевірити дійсний стан здоров’я Шепелева комісія судово-медичної експертизи не змогла, адже підсудний відмовився від обстеження. Отримати чітку відповідь у лікарів інституту не вдалося, оскільки керівництво у відряджені, а лікарі уникають відповідей на запитання, аргументуючи це лікарською таємницею.

Не один я був, там був цілий консиліум спеціалістів, і ми тоді дивилися, і це вже знаєте скільки давно було два-три місяці назад, вже не пам'ятаю, це була весна рання. Я вже багато років працюю в медицині, є те, що називається "лікарською таємницею, - повідомив Віталій Цимбалюк, український учений-нейрохірург Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова.

5 червня Шепелєва доставили до Київської лікарні швидкої медичної допомоги з діагнозом "гіпертонічний криз", не дивлячись на те, що у межах мед.частини СІЗО є все необхідне для лікування цього, досить розповсюдженого діагнозу серед затриманих. З невідомих слідству причин Шепелєва відвезли у швидку, де лікарі Комарницький та Трофанчук діагностували у підсудного ознаки "вірусного енцефаліту".

ДОВІДКА:
Вірусний енцефаліт - це гостре інфекційне запалення головного мозку, викликане безпосередньою дією збудника або запальною реакцією, що розвивається в відповідь на проникнення вірусу в організм. Захворювання супроводжують поразки мозкових оболонок, спинного мозку і периферичних нервів.


Вже наступного дня - 6 червня на підставі листа Генеральної прокуратури України та відповідного наказу МОЗ була створена спеціальна комісія, яка мала б перевірити стан здоров'я Шепелєва і встановити реальний діагноз. Проте підсудний навідріз відмовився від незалежних обстежень, хоча і далі перебував у стінах лікарні швидкої допомоги.

Вже того дня діагноз "вірусний енцефаліт" змінився на "гіпертонічну хворобу ІІ-ІІІ ступенів". Та минуло кілька днів і вже 10 червня у Шепелєва знайшли набряк легень. А два дні потому у лікарі Рябцев і Комарницький встановили "узагальнюючий діагноз" - і "гіпертонічна хвороба ІІ-ІІІ ступенів", "остеохондроз поперекового відділу хребта", і "радікулярний та больовий синдром". А ще "ангіопатія сітківки" та "розсіяний склероз". З цим букетом хвороб Шепелєв таки покинув стіни лікарні.

Ми про діагнози хворого можемо говорити тільки з його згоди, ви ж знаєте, по закону. Він знаходиться, цей хворий під юрисдикцією правоохоронних органів. В нас хворого немає в лікарні, - зазначив Олександр Ткаченко, головний лікар Лікарні швидкої допомоги.

Практика уникнути покарання шляхом приписування важких хвороб - для України не нова. Удавав із себе хворого славнозвісний Доктор Пі Андрій Слюсарчук, суддя-колядник Ігор Зварич, ректор податкової академії Петро Мельник.

Правозахисник та голова "Міжнародної Ліги захисту прав громадян України" Едуард Багіров вважає, що в усьому вина корупція.

5 років назад до мене звернулась мати, син якого вмирав, ось тут в Бучі. Я звертаюсь до прокурора, і кажу ось дивіться лікарі дали висновки – людина помирає, він каже ні. Через 2 дні людина помирає. А ось чому, абсолютно здорові, майже здорові Лозинський та інші, виходять на волю. Підстрибують, пробігають стометрівку за 5 секунд. У мене виникає питання, а чому так відбувається. А відповідь відома нам усім – це хабарі, корупція, - розповів правозахисник.

Зараз "важкохворий" Шепелєв знову у СІЗО. Однак він робить усе, щоб уникнути покарання. Діагнози звучать щоразу інші.

Була спроба, аналогічно як з Лозинським, булла спроба таким ж способом вчинити дії з метою уникнення його кримінальної відповідальності. Проте, прокуратурою взято під контроль цю процедуру, оскільки було подано клопотання про звільнення через хворобу. І намагались долучити до цього медиків, - додав Олег Махніцький, в.о. Генерального прокурора України.

Історії зі звільненням уявних хворих вже кинули тінь на працівників Феміди. Відтак, у міністерстві юстиції наголосили про відповідальність суддів, які своїми рішеннями сприятимуть звільненню з-під варти одіозних осіб.