"Про таку можливість говорили керманичі нашого нафтогазового сектору. Юристи заявляли, що потенційно таке може бути. "Нафтогаз" вже кілька років перебуває у переддефолтному стані. Якби держава не вносила в його статутний капітал кошти, він би вже давно упав", - розповів Валерій Боровик в ефірі Українського радіо, повідомляє Gazeta.ua.

"Навіть якщо "Нафтогаз" збанкрутує, то все одно є правонаступник. 100% власності "Нафтогазу" належать державі, тому держава відповідатиме за його зобов'язаннями. А яка компанія буде визначена державою відповідати за контракт - це вже інше питання", - додав він.

У Давосі під час інтерв'ю Президент України Віктор Янукович заявив, що "Нафтогаз" розділять на кілька підприємств, на підставі яких створять акціонерні товариства.

В Європейському Союзі ще 2010 року повідомили, що очікують від "Нафтогазу" розділення газотранспортного і виробничого бізнесів у зв'язку зі вступом України до Енергетичного співтовариства.

Нагадаємо, раніше в газеті Financial Times від представника української сторони з’явилась інформація про борг "Нафтогазу" через недобір у минулому році.

За словами співрозмовника, "Нафтогаз" навряд чи оплатить цей рахунок. Відтак, конфлікт може вийти за межі українсько-російських відносин.

Згодом те, що "Газпром" справді вимагає 7 мільярдів доларів за газ, який Україна не купила у 2012 році, підтвердила прес-секретар "Нафтогазу" Олена Юр’єва.

Джерело у "Нафтогазі" повідомило, що за імпортовані в минулому році 24,9 млрд кубометрів газу повністю заплатили, а про зменшення обсягів закупівлі в компанії попереджали декілька разів.