Тим часом вітчизняні експерти вже не безапеляційні у відстоюванні недоторканості української газотранспортної системи. Тож цей законопроект фахівці називають безальтернативним.

"Подобається нам це, чи не подобається, іншого рішення проблеми ГТС і особливо "Нафтогазу" не існує. Але сидіти на трубі й кричати: "Нікому не віддамо", на мій погляд, абсолютно безперспективне рішення", - каже директор Центру політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

При цьому контроль ГТС експерти радять залишити державі. І, якщо все ж іти на приватизацію, то лише до 49%. Пріоритетом у реформуванні "Нафтогазу", як підкреслюють фахівці, для вітчизняних чиновників має бути тристороннє партнерство України, Росії та ЄС.

"Тобто справа не в пакетах. Справа в форматі, в якому це буде відбуватися. Або це буде управління при збереженні власності ГТС за Україною, або це буде приватизація, але з повноваженнями держави, правом вирішального голосу при появі спірних моментів", - вважає експерт з енергетики Валентин Землянський.

Необхідність шукати нові формати газової співпраці аналітики вважають невідворотною. Адже, за оптимістичними оцінками експертів, невдовзі транзит російського газу українською ГТС впаде до 30 млрд. кубометрів. Тим часом як зараз він складає близько 100 млрд. кубометрів.