Утім, за словами фахівців, проблеми не зникли, навіть у компаній, яким податок відшкодовують в автоматичному режимі. Адже натомість їм запропонували авансом сплачувати податок на прибуток. Тобто, ділитися прибутками, які компанії ще навіть не встигли заробити.

І низка компаній, що входять до Європейської Бізнес Асоціації, вже сплатили податок на декілька місяців вперед, стверджує директор організації Ганна Дерев’янко.

“Бізнес визначив неповернення ПДВ, як одну з ключових проблем, з якими він стикається на території України. Поруч з питаннями корупції, неефективністю судової системи, земельною реформою, митними бар’єрами та валютним регулюванням”, - каже директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко.

Таким чином уряд використовує експортерів, як дешевий кредитний ресурс, констатують експерти. Адже, оперуючи податковими грошовими ресурсами, затримує в бюджеті мільярди гривень. А дефіцит обігових коштів не дозволяє бізнесу розвиватися за планом.

Крім того, як констатують аналітики, практика невідшкодування ПДВ шкодить і без того незадовільному інвестклімату.

“Несвоєчасне відшкодування податку на додану вартість - це, по суті, безвідсоткове кредитування платником податків держави. Це дуже негативно впливає на всі складові розвитку: присутності на ринку, конкурентоспроможності. І це формує додатковий фіскальний тиск на суб’єкти економіки, на бізнес”, - вважає президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

“Невідшкодування ПДВ перешкоджає залученню інвестицій. Іноземних і вітчизняних. Інвесторів відлякує той факт, що держава не виконує закони, які сама запровадила”, - каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

Фахівці також критикують норми, згідно з якими відшкодування ПДВ при експорті здійснюється лише за умови, якщо компанія експортує не менше 40% своєї продукції.

Неприйнятною умовою бізнес вважає і встановлення відповідного рівня зарплат на підприємстві-експортері. Нагадаємо, працівникам на підприємстві, що претендує на автомат, мають платити не менше 2,5 мінімальних зарплат.

Втім, у податковій на всі ці закиди мають одне пояснення: аби віддати ПДВ усім, у бюджеті просто не вистачить ресурсу.

“Я розумію, що, можливо, податкова в даному випадку видається певним гальмом. Безумовно, проблеми з адмініструванням відшкодування ПДВ є. Цього ніхто не заперечує. І все ж основна причина - дефіцит ресурсу. Для того, щоб віддати ПДВ, треба, щоб він поступив у бюджет. Якщо додадуть ресурсу, ми готові всім віддавати в системі автоматичного повернення”, - сказала в.о. начальника департаменту ДПС України Людмила Воронцова.

А учасники ринку саме цього й хочуть. Адже, як вважають вони, наразі через людський чинник вчасне повернення ПДВ часто залежить від впливовості підприємства чи галузі. У результаті викривлюється конкурентне середовище всередині країни.

Крім того, як вважають експерти, невідшкодування податку в Україні використовують і в рейдерських цілях. Для банкрутства підприємства, наступним власникам якого ПДВ уже повертають вчасно.