Адже, як зазначають експерти, зараз в угоді є умова обов’язкового правонаступника НАКу, що буде змушений виконувати чинний контракт.

“Не може Україна реформувати НАК “Нафтогаз України” і розірвати цей контракт, не маючи нічого іншого, залишивши країну без можливості отримувати природний газ”, - каже провідний експерт Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко.

Тому, упевнені експерти, аби домогтися перегляду контракту, необхідно подавати позов до Стокгольмського арбітражу. Аргументів для цього, запевняють, у НАКу достатньо навіть без судового процесу над Юлією Тимошенко.

“Дійсно, цей пункт - найрадикальніший з точки зору відміни дійсних контрактів. Але є й інші. Стосовно зміни кон’юнктури, специфічних умов, в яких ці контракти укладалися. Тому тут є велика гамма можливих аргументів, юридично вибудуваних”, - каже незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

За словами експертів, маючи ці аргументи, до арбітражу слід було звернутися ще рік тому. І зараз вже був би результат. Проте, скоріше не через рішення суду, а завдяки поступкам “Газпрому”. Як запевняють спеціалісти, російський монополіст не допустить ухвалення арбітражем рішення у цій справі, оскільки воно може суттєво вдарити по його авторитету, тому найбільш вірогідний варіант - мирова угода з “Нафтогазом”. Тим часом, російська сторона запевняє, що впевнена у своїх аргументах і до суду готова.