У мене таке відчуття, що Янукович не перебував в реальному відчутті. І що в нього було глибоке переконання по прикладу сусідів, що від жорсткішого застосування сили люди просто злякаються, люди просто розбіжуться і більше ніхто на Майдан не вийде. Я думаю, що ця його хибна логіка, велика зневага до власного народу, вона призводила до того, що він давав все жорсткіші і жорсткіші накази по діях щодо Майдану, – вважає координатор самооборони Революції Гідності Андрій Парубій.

Активісти кажуть, що в них не було іншого виходу, ніж вийти на протести, бо влада не лишила шансів.

Моя доня мені намалювала хрестик на касці, яка, до речі, з Соледара, це каска з Донбасу, все, що було. Тоді ми були зовсім не екіпіровані, одягнув і пішов, як мінімум продемонструвати солідарність, підносили бруківку, коктейлі Молотова. Я не був дуже ефективною бойовою одиницею, але було таке передчуття, інтуїція, що цей рубікон треба переходити, бо не можна бути вічно трохи вагітним. Було зрозуміло, що сцена на Майдані, де проводились безкінечні віче, вона себе вичерпала, було зрозуміло, що лідери збанкротували, – згадує урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Геннадій Друзенко.

Деякі співробітники "Беркуту" після кривавих подій на Майдані, вирішили звільнитись зі служби.

Коли та людина вірменської національності загинула за волю України, мені пішла сльоза. Більше мені нема що сказати. Дякую. Я вирішив піти, тому що побачив, що далі не можна, – говорив тоді екс-беркутівець Ярослав Яйко.

Це великий злочин, що до сьогодні суспільство не має чітко доведених і покараних людей. І тому це одна з вимог Верховної Ради України до прокуратури, щоб чимшвидше, у тому числі до цієї трагедії, прокуратура могла прозвітувати і дати відповідь на це питання, – каже Парубій.