Цьому сприяють не лише зовнішні, а й внутрішні чинники. Зокрема, основним дестабілізуючим фактором є валовий зовнішній борг, який на разі становить 40% від ВВП країни.

“Наші головні сусіди минулого року хто більше, хто менше, але провели девальвацію. Навіть Чехія, валюта якої завжди була сильна також провела в районі 2-3%, але провела девальвацію”, - каже директор економічних програм "Центр Разумкова" Василь Юрчишин.

Проте зважаючи на те, що попереду Україну чекають парламентські вибори вітчизняні урядовці навряд чи підуть на такий малопопулярний крок. Відтак, стабільність гривні залежатиме лише від зовнішніх факторів, запевняють фахівці.

“Якщо в Єврозоні, в глобальній економіці ситуація буде більш-менш стабільною, тоді ми зможемо стримати обмінний курс на нинішньому рівні”, - каже гендиректор аналітичного центру "БЕСТ" Валерій Гладкий.

Нагадаємо, напередодні експерти Bloomberg заявили, що за ймовірністю дефолту Україну випереджає лише Греція. На їхню думку, Україна не зможе цьогоріч виплатити майже 12 млрд доларів зовнішніх боргів.