Відтак, за документом "умисні дії, вчинені з метою витіснення державної мови з інформаційного простору, звуження сфери її функціонування на території України, заборона чи обмеження прав на вільне її використання, створення штучних умов для домінування іноземної мови... публічне зневажання чи приниження державної мови, що завдало істотної шкоди національним інтересам чи несе реальну загрозу національній безпеці України", каратимуться обмеженням волі на термін до 3 років або й позбавленням волі на той же термін.

Окрім того, такі ж дії, вчинені особою, яка є представником державної влади чи органів місцевого самоврядування, або повторно, або організованою групою, або з використанням ЗМІ, інтернету, кіно- та фото-продукції, публічної реклами або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, або поєднані з насильством чи погрозами, каратимуться обмеженням на 3–5 років чи позбавленням волі на той самий термін.

Якщо перелічені дії призвели до тяжких наслідків, то покарання передбачатиме позбавлення волі на термін від 5 до 7 років.

До слова, нардеп від ПР Ганна Герман переконана, що на таких людей як депутат від фракції ВО "Свобода" Ірина Фаріон не потрібно звертати уваги, бо якщо у людини виникає проблема, якою мовою спілкуватися, то варто подумати про її рівень культури.