Філарет пояснив, якщо Лаври таки віддадуть, у разі створення єдиної помісної української православної церкви, виникне юридична колізія. У свою чергу представники Московського патріархату спростовують бажання привласнити церковне майно.

“Що стосується майна, то ще у 90-ті роки тодішній Патріарх Московський і всія Русі Олексій офіційно відмовився від усього майна на території України на користь Українській Православній церкві. Так що всі розмови, що церковну землю можна комусь передати або вивезти з України - це заполітизовані нісенітниці”, - каже прес-секретар УПЦ МП Георгій Коваленко.

“Парафії Московського патріархату, в тому числі і монастир, перейдуть до Київського патріархату, а майно юридично залишиться в російській церкві. Ми будемо виступати до кінця і боронити і Києво-Печерську Лавру і Почаївську Лавру. І не дамо можливості передати у власність ці національні святині Росії”, - каже Предстоятель УПЦ (КП) патріарх Філарет.

Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який дозволяє Кабміну передавати об'єкти культурної спадщини національного значення в безкоштовне користування або у власність релігійним організаціям. При цьому документ містить доручення уряду вирішити питання передачі Почаївської та Києво-Печерської лавр в 3-місячний строк.