До літа постійнодіючий Європейський стабілізаційний механізм ESM повинен замінити тимчасовий Європейський фонд фінансової стабільності EFSF. Обидва інструменти створені з метою надання екстреної допомоги європейським державам, що опинились на межі дефолту.

Зазначимо, спочатку передбачалось, що обсяг фінансування стабілізаційного механізму складе 500 млрд. євро. Проте, за словами Фетер, сьогодні європейські лідери на зустрічі міністрів фінансів Єврозони у Копенгагені дійшли згоди: цієї суми не достатньо.

Як зазначила глава Мінфіну Австрії, Єврогрупі вдалось досягти компромісу і погодитись на розширення антикризового фонду. Згідно з попередньою інформацією, до складу його капіталу внесуть фінансові ресурси EFSF, прямі кредитні лінії держав співдружності для проблемних країн Єврозони і фінансові гарантії з боку Євросоюзу.

Втім, щойно Фетер озвучила цю заяву, глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер засудив австрійського міністра за передчасне розповсюдження інформації і навіть перервав засідання міністрів фінансів країн Єврозони.