Виступаючи в Тулоні, Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, час для рішучих реформ настав.

“Ми повинні переосмислити Європу та перебудувати її. Це необхідно зробити негайно. Світ на нас не буде чекати, якщо ми не змінимося, то історію світу будуть писати без нас. У цьому переконані і Франція, і Німеччина”, - заявив Президент Франції Ніколя Саркозі.

Також французький чільник наголосив, процес нової інтеграції буде важким та довгим. У зв’язку з цим, на думку Саркозі, потрібно відкинути усі сумніви щодо необхідності реформ та виступити єдиним фронтом.

“Якщо ми хочемо, щоб Європа вижила, у нас просто нема вибору. Ми повинні рішуче виступити проти усіх тих, хто сумнівається в євро та спекулює на дезінтеграційних процесах. Тому ми повинні бути впевнені в тому, що всі держави Єврозони підтримують одна одну, і те, що сталося в Греції, більше ніколи не повториться”, - сказав Саркозі.

Ніколя Саркозі підтримала і канцлер ФРН Ангела Меркель. Виступаючи перед депутатами Бундестагу вона заявила про необхідність реформування. Зокрема, очільник Німеччини наполягає на посиленні бюджетної дисципліни країнами Єврозони.

Проект нової угоди передбачає більш жорсткі заходи фінансової дисципліни та посилення інтеграції країн-членів. Окрім цього, за планами Парижу, може бути змінено саму модель ЄС - з’являться дві групи країн, в які входитимуть держави з різним рівнем економічного розвитку.

Очікується, що сторони детально поговорять про оновлену угоду вже в понеділок. А згодом повинен відбутися саміт лідерів ЄС. На ньому повинні представити конкретні кроки щодо реформування Євросоюзу.