Її експерти представили звіт, в якому оцінили ситуацію в країні за президентства Віктора Януковича: критерій свободи знизили з “вільного” до “частково вільного”.

“Ми стурбовані концентрацією влади у руках Партії регіонів та уряду. Насторожує те, як ця влада використовується. Ми бачимо яка роль у цьому СБУ та судових процесів - і ми це сприймаємо як вибіркове право”, - сказав виконавчий директор Freedom House Девід Кремер.

Окрім того, експерти вказують на політичні переслідування опозиціонерів, високий рівень корупції, обмеження свободи слова, і наголошують - суспільство розчароване політикою діючої влади. Втім, самі представники влади погоджуються не з усім.

“Тут багато з чим можна погодитись, багато з чим можна не погодитись, але безперечно, над помилками треба працювати. Я далека від того, щоб казати, що ми все зробили, що ми безгрішні, що у нас все добре - ні. Ми в процесі реформ, а цей процес реформ передбачає зміни, глибинні зміни, в тому числі і в процесі розширення демократії”, - заявила радник Президента України Ганна Герман.

Звіт правозахисники підготували ще в квітні, після того, як поїздили Україною. Опозиція ж вважає, що висновки організації не вплинуть на політику чинної влади.

“Рекомендації Президенту Януковичу - 6 рекомендацій, які тут в квітні було висловлено. Пані Герман сказала, що вони прислухаються, вони виправляють, жодна з шести рекомендацій за два місяці не була виправлена”, - зауважив заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря.

Втім, Freedom House радить владі зменшити роль СБУ, припинити політичні переслідування та стабілізувати політичну систему, зокрема - не змінювати законів перед кожними виборами. Крім того, боротися з корупцією правозахисники рекомендують не враховуючи політичну приналежність високопосадовців.